Hopp til hovedinnholdet
Siren Sundland

Dyrker frem rollemodeller

Teknologibransjen trenger flere kvinnelige rollemodeller. Nå gir Agenda Vestlandet en rekke kvinnelige ledertalenter muligheten til å ta nye steg.  

Av Torhild Dahl

– Om ti år kommer det til å være mange flere kvinnelige ledere i selskaper på Vestlandet, og jeg er overbevist om at Women in Tech-initiativet blir en viktig bidragsyter til det. Agenda Vestlandet fikk nok bakoversveis da de så den overveldende interessen, og jeg håper virkelig dette programmet fortsetter til det ikke er søkere igjen, sier markedsdirektør Anette Dahlstrøm Ståløy i spillselskapet Dirtybit. 

Om ti år kommer det til å være mange flere kvinnelige ledere i selskaper på Vestlandet, og jeg er overbevist om at Women in Tech-initiativet blir en viktig bidragsyter til det.

-

Anette Ståløy, markedsdirektør i Dirtybit og deltaker på Women in Tech.


Hun er én av 24 kvinnelige lederne og ledertalentene blant 110 søkere fra teknologisektoren på Vestlandet som ble plukket ut til Women in Tech den siste uken i november. Felles bransjeutfordringer, gjennomslagskraft, lederutvikling og lederkommunikasjon var temaene som sto på agendaen. Sarah Cartwright, en av de fremste spesialistene på kultur, kommunikasjon og prestasjon innen teknologifeltet, leder det 6 måneder lange kurset som også omfatter individuell coaching. 

Anette Ståløy

Anette Ståløy fra venstre og Kristine Bergtun til høyre i bildet.

Skape rollemodeller

– Tilgang til teknologikompetanse er helt avgjørende for videre verdiskaping i Norge, og vi vet vi har store utfordringer allerede. NHO anslår at vi vil mangle 40 000 teknologer i 2030. Derfor må vi sikre at flere jenter velger teknologifag, og et sentralt virkemiddel er nettopp å skape flere rollemodeller. Med «Kvinner i tech» ønsker vi å skape en arena for kompetansebygging og erfaringsdeling, sier Siren Sundland, initiativtaker og styreleder i Agenda Vestlandet. 

Hun er overbevist om at underrepresentasjonen av kvinner i mange teknologibedrifter skyldes mangel på rollemodeller, og for lav kjennskap til hvilke karrieremuligheter som finnes.  

– Fra 2013 har andelen kvinner som jobber på teknologifeltet økt fra 17 til 29 prosent, men utviklingen går dessverre altfor sent, sier Sundland. 
 

Vi må sikre at flere jenter velger teknologifag, og et sentralt virkemiddel er nettopp å skape flere rollemodeller.

-

Siren Sundland, initiativtaker og styreleder i Agenda Vestlandet

God effekt 

Anette Ståløy og resten av de 24 medarbeiderne i Dirtybit , som fra basen i Bergen har utviklet flere prisvinnende dataspill for ungdom og voksne, jobber bevisst med å skape med mangfold i bedriften. Kjønn er én viktig faktor. 40 prosent av de ansatte er kvinner, som er langt over gjennomsnittet for en teknologibedrift. 

– I ledergruppen er halvparten kvinner. Vi er også veldig bevisste på hvordan vi presenterer oss på nettsidene, hvilket språk og hvilke bilder vi bruker, hvordan vi utformer stillingsannonser og hvor vi publiserer dem. Det har veldig god effekt, forteller Ståløy, som er overbevist om at mangfoldet også bidrar til å skape nye innfallsvinkler i spillutviklingen. 

Vi er også veldig bevisste på hvordan vi presenterer oss på nettsidene, hvilket språk og hvilke bilder vi bruker, hvordan vi utformer stillingsannonser og hvor vi publiserer dem.

-

Anette Ståløy , markedsdirektør i Dirtybit og deltaker på Women in Tech

Ta valget tidlig 

Ståløy har vært leder i mange år og har også et godt utviklet nettverk, men er godt kjent med utfordringene kvinner som vurderer en karriere i den mannsdominerte bransjen kan møte. Derfor ser hun et stort behov for at kvinnelige ledertalenter kan ha andre kvinner å identifisere seg med. 

– Hvis du som kvinne utgjør en minoritet, kan det redusere lysten til å jobbe i bransjen. Når jeg snakker med andre kvinnelige ledere, forteller de ofte at de ikke hadde ambisjoner om å bli ledere, men endte tilfeldig opp med å bli det. Jeg ønsker at flere skal ha lyst til og sette seg mål om å bli leder tidlig i karrieren, slik at de kan utvikle seg til å bli gode ledere, og da er programmer som Women in Tech gull verd. 

Women in tech

Kjønnsstereotyp 

Ståløy var i 2019 med på å starte organisasjonen Women in Games Norway. Målet er å bidra til en mer mangfoldig og inkluderende spillindustri, ved å løfte frem kvinner og legge til rette for nettverksbygging. 

– I 2019 hadde spillbransjen 12 prosent kvinner, i 2020 var det 20 prosent. Det tenner en gnist når kvinner ser andre rollemodeller enn det de har sett for seg som stereotypene innen spillteknologi, sier Ståløy. 

Siren Sundland mener kvinnelige forbilder avgjørende for å endre oppfatningen av hvordan en ekte teknolog ser ut og å få bukt med kjønnsstereotype yrkesvalg. 

– Dette er dype, seige strukturer som ikke løses opp over natten. Det føles nok ikke alltid så trygt å rekke hånden i været og si at du er klar for større oppdrag, hvis du ikke ser andre med din profil i de posisjonene. Derfor er det viktig å skape kvinnelige rollemodeller i teknologibransjen, og den enorme interessen for Women in Tech gjør meg trygg på at vi er på rett vei, sier Sundland. 

Hva syntes deltakerne? 

I 2022 gikk første Women in Tech av stabelen. Felles bransjeutfordringer, gjennomslagskraft, lederutvikling og lederkommunikasjon var temaene som sto på agendaen. Les hva deltakerne syntes om kurset.

Kari

Kari Forthun - Technical Manager i Compact Carbon Capture AS

- På samlingen fikk jeg møte ambisiøse tech-kvinner. Det er inspirerende og en utrolig fin måte å bygge nettverk på. Vi ble ledet gjennom et faglig program med mye sparring, øvelser og diskusjoner. Vi lærte om teori knyttet til karrriere- og ledelsesutvikling, som for meg fungerer som knagger å henge erfaringer på. Dette programmet er for meg en arena for å bli bevisst egne styrker og egen kompetanse, mitt lederpotensiale, og egne ambisjoner. 
Marlene

Marlene Bønes Bertelsen, forretningsutvikler i Sparebanken Vest

 – Jeg søkte på kurset fordi det var en mulighet til å få bedre verktøy til å bli bedre i jobben jeg gjør i dag og bedre rustet til morgendagens utfordringer. Kurset har vært en fantastisk arena for å få konkrete tips på hvordan jeg kan håndtere utfordrende situasjoner bedre, og en mulighet til å bli kjent med og få tilbakemelding av dyktige damer. 

Ann Kristin Svartefoss

Ann Kristin Svartefoss, forretningsutvikler Tryg

 – Kurset har bidratt til å oppnå personlig utvikling, slik at jeg kan fra nåværende tilstand til et ønsket mål. Dette programmet er med å gir handlekraft som igjen kan bidra til å styrke den daglige presentasjonen og skape innsikt for å løse aktuelle utfordringer. Det har også gitt meg selvinnsikt og refleksjon på et dypere plan.

Arma

Amra Cisic-Dzankovic , produkteier for kundeinnsikt Sparebanken Vest

Programmet har gitt meg en dypere innsikt om ledelse og kommunikasjon. Det gir gode rammer og konkrete verktøy for å bli bedre kjent med egne styrker og identifisere potensialet for videre utvikling. Målet er at DU selv skal drive din egen utvikling, og krever en god dose egen innsats! I tillegg har det vært veldig givende og inspirerende å dele denne erfaringen med 11 andre dyktige og talentfulle damer, og til tider oppstod det magiske øyeblikk!

Louise Sondrup

Louise Sondrup, leder innovasjon Eviny

 – Woman in Tech er et av de mest praktiske utviklingsprogram jeg har vært en del av. To dager fult med praktiske verktøy som hjelper meg være en bedre leder og få gjennomslagskraft. Coachingen med Sarah i etterkant har i tillegg vært gull verdt for å klare å tydeliggjøre mine mål. Ikke minst har jeg fått nye relasjoner med knallflinke damer som jeg kommer til å bruke til sparring mange år fremover. 
 
Nicole Boge

Har du spørsmål om Women in Tech?

Ta kontakt med prosjektkoordinator Nicole Boge på epost eller telefon.

Agenda vestlandet

Våre initiativ

vestlandsmeldingen ikon

Vestlandsmeldinga

Trendar, utfordringar og tiltak som Vestlandet skal komma i møte

Prognose for fremtida
Vestlandsindeksen ikon

Vestlandsindeksen

Ein kvartalsvis temperaturmålar av næringslivet på Vestlandet

Dei nyaste trendene
Vestlandskonferansen ikon

Vestlandskonferansen

Vestlandets viktigaste møteplass for næringsliv, politikk og akademia

Finn ut meir