Hopp til hovedinnholdet

Sammen gjør vi det bedre

Bankens historikk

Sparebanken Vest er en sammenslutning av mange banker i Hordaland, Sogn og Fjordane og Rogaland. Den største banken, Bergens Sparebank ble etablert i 1823, og er således landets nest eldste bank.

Banken ble stiftet i en tid der fattigdomsproblemet var stort og opprettelsen av banker for de fattige var nødvendig for å få orden på den enkeltes og landets økonomi.

 

1823 – Banken for de fattige i Bergen

Banken ble stiftet av byens borgerskap -” Det nyttige selskab” -, med den intensjon å forbedre de fattiges livsvilkår. Fattigdomsproblemet var stort og opprettelsen av Bergens Sparebank og andre sparebanker skulle hjelpe de fattige til å klare seg selv. Det var behov for institusjoner som kunne være med på å styrke lokalsamfunnet for på den måten å skape utvikling og stabilitet for både folk og land.


Bankene skulle tjene penger på virksomheten, men overskuddet skulle ikke være for stort og deler av det ble tilbakeført til samfunnet som gaver til allmennyttige formål. Ved utgangen av 1823 hadde banken fått 322 innskytere og et samlet innskuddsbeløp på 4.419 spesidaler.

Sparebanken Vest skal bidra til å gjøre livet på Vestlandet enda litt bedre

-

Jan Erik Kjerpeseth

Lokal tilhørighet gjennom generasjoner

 Som en sammenslutning av mange sparebanker på Vestlandet rommer således Sparebanken Vest en rik historisk reise gjennom regionens utvikling og samfunnsliv i nesten 200 år. Banken besitter forøvrig et rikholdig historisk arkiv som administreres og lagres av ArkiVest (tidl. Stiftelsen Lokalhistorisk i Bergen/Bergen Byarkiv).

Neumann

En drivkraft i vest

Sparebanken Vest 200 år

I 200 år har vi støttet små og store prosjekter som gjør Vestlandet enda litt bedre – og det skal vi fortsette med. 

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

Avtal møte
FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor