Hopp til hovedinnholdet
Bli kunde
Jente med gul jakke

Smarte sparemåter for unge

Det er lett å få seg en overraskelse når du skal stå på egne bein og innser hvor trangt studentbudsjettet er. Derfor er det lurt å lære ungdommen en ting og to om sparing i tidlig alder.

Av Sparebanken Vest

Publisert: Invalid Date

Oppdatert: Invalid Date

Mange ungdommer ønsker de hadde mer kunnskap om personlig økonomi. Et godt sted å starte er å lære seg noen smarte måter å spare på.

Velg riktig spareform

Skal pengene brukes i dag, om 3-4 år, eller om 10 år? Svaret har stor betydning for hvilken sparing du bør velge.

Kontanter du har liggende hjemme, gir definitivt minst avkastning. Sett heller pengene på en sparekonto i banken. Da er det enkelt å følge med på hvor mye som står der. Velger du å sette pengene på høyrentekonto eller grønt innskudd, får du bedre rentebetingelser enn på en vanlig brukskonto.

Ekspertene anbefaler BSU 

Vår varmeste anbefaling går til sparing i BSU (boligsparing for unge), slik at du får bankens beste sparerente. Alle kunder under 19 år får 300 kroner i gave fra oss når de åpner BSU-konto. Det er en god start på sparingen. 

Foreldre kan opprette BSU-konto for barnet fra det fyller 13 år. Fra 15 år kan ungdommen selv opprette kontoen i mobilbanken.

For å få maks utbytte av fordelene ved BSU må du spare 27.000 kr i året, i 12 år. For å få skattefradrag må du ha skattbar inntekt. 

Vi ser at det kan være vanskelig for mange å fylle opp BSU-kontoen. Når de studerer har de gjerne lav inntekt, og klarer ikke å spare maksbeløpet hele perioden. Derfor kan det være lurt å ha BSU-kontoen klar allerede fra 15-årsalderen.

Spar langsiktig i fond

Fondssparing har vist seg å være langt mer lønnsomt enn banksparing over tid. Setter du konfirmasjonspengene i fond, kan de ha doblet seg i løpet av 10 år!

Ved å sette pengene i fond, kan du få høy avkastning, men da øker også risikoen. Derfor anbefaler vi fond, kun dersom du skal spare lenge. Har du planer om å bruke pengene om ett år eller to, kan ofte sparekonto være bedre. Da risikerer du ikke at børsene faller og sparepengene faller i verdi når du trenger dem.

Sett tydelige mål

Det er enklere å spare dersom du sparer til noe helt konkret. Oppfordre ungdommen til å tenke gjennom hva de ønsker å spare til. Med et konkret sparemål, er det lettere å opprettholde motivasjonen til å spare.

Et godt sparemål for en ungdom kan være lappen, den første ferieturen alene, egen bil, eller bolig når den tid kommer.

Gi smarte gaver

Vi vet at mange unge fremdeles får kontanter i gave, men ungdommene selv bruker sjelden sedler og mynt,

I stedet for å gå i minibanken å ta ut kontanter, anbefaler vi å gi et gaveinnskudd i fond eller på BSU-konto. Kontanter er tungvint både for den som gir og får gaven .

Noen vil kanskje mene at det er upersonlig å overføre penger til en konto eller et fond. Men et håndskrevet kort med en fin personlig hilsen, vil være vel så trivelig som kontanter i en konvolutt. 

Gi fond i gave? Se hvor enkel det er her

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.