Hopp til hovedinnholdet
Jente med gul jakke

Smarte sparemåter for unge

Det er lett å få seg en overraskelse når du skal stå på egne bein og innser hvor trangt studentbudsjettet er. Derfor er det lurt å lære ungdommen en ting og to om sparing i tidlig alder.

Av Sparebanken Vest

Når du fyller 18 har du full myndighet over egne penger, men det betyr også at du må begynne å ta smarte økonomiske valg for fremtiden. De valgene du tar allerede nå, kan ha mye å si for din fremtidige økonomi og muligheten for å komme inn på boligmarkedet. 

 

1. Velg en konto hvor pengene dine vokser

Et nøkkelord her er renter. Renter er det banken betaler deg for å ha sparepengene dine hos dem. Det er noen kontoer som gir bedre renter enn andre, for eksempel en sparekonto.

Når du fyller 18 blir kontoen din endret fra ungdomskonto til en vanlig brukskonto. En brukskonto har lave rentebetingelser, altså du får mindre igjen. 

Har du sparepenger er det derfor lurt å flytte de over på en annen konto, for eksempel på høyrentekonto eller grønt innskudd. 


TIPS! Kontanter du har liggende hjemme, gir definitivt minst avkastning. Sett heller pengene på en sparekonto i banken, og tjen renter på pengene. 

2. BSU har bankens beste rente

Dersom du sparer i BSU (boligsparing for unge) får du bankens beste sparerente. Alle kunder under 19 år får 300 kroner i gave fra oss når de åpner en BSU-konto. Dette er en god start på sparingen, og er tross alt gratis penger.

For å få maks utbytte av fordelene ved BSU må du spare 27.500 kr i året i 12 år. For å få skattefradrag må du ha inntekt som du skatter av, for eksempel en deltidsjobb. Skattefradraget er 10% av det du sparer på BSU i løpet av året. 

Når du senere skal kjøpe egen bolig, vil det være en positiv faktor for banken at du har spart jevnt og trutt på BSU. Derfor er det lurt å komme i gang så tidlig som mulig.

 
Light bulb_enkel

TIPS! For mange kan det være vanskelig å fylle opp BSU-kontoen, spesielt under studietiden. Derfor kan det være lurt å ha BSU-kontoen klar allerede fra 15-årsalderen, da det er gode renter å hente her. 

3. Langsiktig sparing i fond kan gi god avkastning

Fondssparing har vist seg å være langt mer lønnsomt enn sparing på sparekonto over tid. Setter du konfirmasjonspengene i fond, kan de ha doblet seg i løpet av 10 år!

Fond har ofte gode rentefordeler, som gjør at du kan få høyere avkastning. Men med høy avkastning, øker også risikoen. Derfor anbefaler vi kun fond dersom du skal spare lenge. 

Når du fyller 18 år kan du spare i både aksjer og fond hos oss, men det kan være lurt å snakke med en rådgiver om hva som passer deg og dine sparemål. 

Har du planer om å bruke pengene om ett år eller to, kan ofte en sparekonto være bedre. Da risikerer du ikke at børsene faller og sparepengene faller i verdi når du trenger dem.

 
Light bulb_enkel
TIPS! Ønsk deg fond i gave. Se hvordan det fungerer her. 

4. Sett deg tydelige sparemål

Om du sparer målrettet vil du føle at du har god kontroll på økonomien. Et godt sparemål kan være lappen, en ferietur, eller bolig når den tid kommer.

Setter tydelige mål er det også enklere å velge hvilken spareform over som passer deg best! 

Lykke til! 

Tushara, rådgiver i Sparebanken Vest

Trenger du hjelp eller gode råd på veien? 

Våre rådgivere hjelper deg gjerne med å finne beste spareløsning.