Hopp til hovedinnholdet
Hengekøye

Nye feriepenger, nye muligheter

Juni er måneden hvor kundene våre vanligvis har høyest saldo på konto. Dette er fordi feriepengene kommer, og noen får også igjen på skatten. Perfekt før ferien starter! Men hvordan bruker du pengene mest fornuftig?  

Av Sparebanken Vest

Jan-Tore Smith, forbrukerøkonom i Sparebanken Vest, mener at feriepengene er en ypperlig mulighet til å kickstarte sparingen.  


Feriebudsjett 

Før alle pengene er brukt opp på is og solkrem, kan det være lurt å sette opp et feriebudsjett. Da får du god oversikt over tiltenkte kostnader, og hva du eventuelt sitter igjen med etter ferien.  


– Jeg tror det er mange som tenker at «i år skal jeg spare en god del av feriepengene mine», men når sommerferien er over, så er kontoen tom eller kanskje til og med overtrukket, sier Jan-Tore. 


Et tips kan være å lage egne kontoer til de ulike planene for sommeren, og sette av den summen du ønsker å bruke. Da er det enklere å vite når det nærmer seg tomt. 


Kickstart sparingen 

Med et feriebudsjett får du også enkelt oversikt over hva du har tilgjengelig for å spare av årets feriepenger.  


– Først og fremst så unner jeg alle vestlendinger en skikkelig fin ferie – enten de skal på hytten, telte i naturen, til utlandet eller besøke venner og familie, sier han. Det er viktig å kose seg i sommerferien, men har du mulighet, kan det også være riktig tidspunkt å kickstarte sparingen en gang for alle, fortsetter han. 


Et godt tips er å velge blant de skreddersydde sparepakkene, og dermed komme raskt i gang med sparingen. Du kan også velge fond selv fra fondslisten vår. 


Bufferkonto gir økonomisk trygghet 

Feriepengene kan være en mulighet til å bygge opp en økonomisk buffer. Det siste året har kostnader til bolig, strøm og dagligvarer økt og økonomien har blitt strammere for mange. Desto viktigere er det å ha en bufferkonto for uforutsette utgifter og hendelser i hverdagen. 


– Mange har reduserte buffere nå på grunn av et høyere kostnadsnivå. Har du mulighet til å bruke noen av feriepengene til å styrke bufferen er du bedre forberedt neste gang det kommer en uforutsett utgift, sier Jan-Tore Smith. 

Jan-Tore-Smith-2024

Forbrukerøkonom Jan-Tore Smith. 

Sparing i fond eller nedbetaling av gjeld? 

Det er lurt å spare i fond dersom du har mulighet til det. Den langsiktige, historiske avkastningen er fortsatt høyere i aksjemarkedet enn lånerenten på norske boliglån. For noen er likevel nedbetaling av gjeld det rette. 


– Rentene på norske boliglån har steget en del det siste året, noe som har gitt høyere utgifter for de fleste husholdninger. Har du dyre lån og kreditter, eller veldig høy belåning på boligen din, er det lurt å betale ned disse først, sier Jan-Tore. 


Tiden er din beste sparevenn 

Sett at du og familien har mulighet til å sette av 20.000 kroner av årets feriepenger i langsiktig fondssparing og samtidig starter en månedlig spareavtale på 1 500 kroner. Da kan du ha i overkant av 1 million kroner om 25 år.* 

 

– Det er faktisk ikke så urealistisk som det kan høres ut å spare opp en million. Det krever imidlertid litt tålmodighet og disiplin, understreker Jan-Tore. 


– Lykke til med sparingen! Husk at tiden er din beste sparevenn, avslutter Jan-Tore. 


*Forutsetning: Årlig avkastning på fond 8,5%. 

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

Avtal møte
FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor