Hopp til hovedinnholdet
Kjødehallen

sparebanken vest 200 år

Kultur-jubel for jubileumsgave

En tildeling på 15 millioner kroner fra Sparebanken Vest skaper begeistring hos bergenske kultur-aktører.

Tilskuddet går til prosjektet «Hallen USF: fra industri til kultur», og det handler om å utvikle Norges mest miljøvennlige og fleksible kulturarena. Et sted med førsteklasses scene, lyd- og lysanlegg, men som likevel er rimelig å leie til store og små arrangementer. 


– Jeg tror de neste årene blir magiske, sier daglig leder Ivar Chelsom Vogt i Stiftelsen Kulturhuset USF som skal forvalte pengene.

– 15 millioner var over all forventning. Nå kan vi investere i permanent utstyr, noe som vil redusere utgiftene for alle som ønsker å benytte lokalene. De vil kunne spare flere hundre tusen kroner, og det vil særlig ikke-kommersielle aktører dra nytte av.

Ivar Vogt USF

FORNØYD: Ivar Chelsom Vogt, leder i Stiftelsen Kulturhuset USF.

Gjenbruk og bærekraft

Kjødehallen, eller bare «Hallen» som mange sier, er egentlig tre haller, oppført på 1950- og 60-tallet. Her holdt verkstedbedriften Kjøde & Kjøde til, med USF Verftet som nærmeste nabo.


– Mye av innholdet i bygget er akkurat som da arbeiderne flyttet ut for mange år siden. Målet er å gjenbruke maskiner og verktøy, ikke minst kraner og taljer som kan brukes til å flytte utstyr, sier Vogt som ønsker bærekraft i alle ledd.


– Vi vil vise vei for andre innen kulturfeltet ved blant annet å kjøpe inn brukt materiell, i den grad det er mulig. 


Plass til 4000

Vogt understreker at fremdriften skal være jordnær og realistisk. Kjødehallen skal tas i bruk slik den er, og utvikles steg for steg. I tiden som kommer blir det eksperimentering med forskjellige kunstuttrykk.

– Det blir plass til opptil 2000 publikummere i år. Neste år kan vi forhåpentligvis plusse på ett tusen, og til slutt komme opp i en kapasitet på 4000, avhengig av om sikkerheten blir ivaretatt.


Første forestilling, i regi av Borealis, er rett rundt hjørnet, og senere i år blir det Nattjazz, DJ-festivalen Hot Hot Hot, metal-festivalen Beyond the Gates, samt matmarked og flere konserter i løpet av sommeren.

TV2 jubileum kjødehallen

FULL KOK: TV 2 brukte Kjødehallen da de i fjor skulle markere kanalens 30-årsjubileum. FOTO: Magnus Skrede

Stort kultur-løft

Gaven inngår i markeringen av Sparebanken Vests 200-årsjubileum. Banken har de siste ti årene delt ut mer enn to milliarder kroner til allmennyttige formål på Vestlandet, og dette er den største enkeltsummen noensinne.

– Vi er glade for å kunne støtte et prosjekt som virkelig blir et løft for det lokale kulturlivet, både for arrangører og publikum. Nå får vi, nærmest over natten, en ny arena som kan brukes til det meste, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest.


Han legger vekt på at Bergen trenger et større og mer fleksibelt kulturbygg enn det som finnes i dag. Ikke bare med tanke på store arrangementer, men også for å øke bredden i tilbudet.

– Denne grunninvesteringen legger forholdene til rette for et betydelig mangfold, uten at arrangørene må ut med store summer til lyd, lys og scene, sier Kjerpeseth som også fremhever at Kulturhuset USF Verftet har store bærekraftambisjoner for oppgraderingen av bygget.

Overlevering av gavesjekk fra Sparebanken Vest til USF

MILLIONGAVE: Styreleder Elisabeth Halvorsen i Kulturhuset USF mottok gaven fra konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth. FOTO: Hanne Dankertsen

Dobler kapasiteten

Kultur-Bergen har mottatt nyheten om pengestøtten med stor entusiasme.

– Kjødehallen blir en viktig arena med en publikumskapasitet vi har savnet i Bergen, sier Frank Nes, daglig leder i Bergen Live.

Han får følge av Jon Skjerdal, sjef for Nattjazzen, som mener tildelingen vil få stor betydning:


– Det er en utrolig fordel at infrastrukturen kommer på stell. Det vil gi oss helt andre vilkår. Vi kan doble både festival-areal og antall publikummere, og vi får et lokale som kan tilpasses mange ulike konsepter.


Skjeldal minner om at Nattjazzen hadde stor suksess i Kjødehallen for drøyt 20 år siden.


– Høydepunktet kom i 2000 med en fantastisk konsert med Diana Krall og Sissel Kyrkjebø, med nesten 2000 i salen. Nå skal vi snu oss rundt og ta hallen i bruk under årets Nattjazz som finner sted i månedsskiftet mai-juni.

Teater og BIFF

Også i Fyllingsdalen Teater er det begeistring.


– Alt blir mye enklere når det tekniske kommer på plass, sier teatersjef Jørn Kvist.


– Dette er en gave til hele byen. Vi håper og tror at hallen vil bli fylt med masse spennende aktiviteter, og Fyllingsdalen Teater vil garantert være med!

Tor Fosse, leder for BIFF, er enig i at milliongaven treffer midt i blinken.


– Med oppgradering av utstyr og teknikk vil vi kunne bruke hallen under BIFF og ved andre større anledninger. Dette blir en berikelse, både for Kulturkvartalet Verftet og resten av Bergen.

SAMSTEMT GLEDE: Alle ser frem til å ta Kjødehallen i bruk. Øverst fra venstre: Frank Nes, daglig leder i Bergen Live, Tor Fosse, leder for BIFF og Jon Skjerdal, sjef for Nattjazzen. Under: Simen Korneliussen, leder for Vill Vill Vest, Ivar Chelsom Vogt, daglig leder i Stiftelsen Kulturhuset USF og Jørn Kvist i Fyllingsdalen Teater.

Viktig støttespiller

– Sparebanken Vest har i en årrekke vært tungt inne i Vestlandets kunst- og kulturmiljø i form av bidrag til eksisterende og nye tiltak. Dette har ekstrem stor verdi, sier Simen Korneliussen, leder for Vill Vill Vest-festivalen der banken har vært en viktig støttespiller siden oppstarten.


– Vi fryktet lenge at det skulle bli bygd boliger eller kontorer på Kjøde-tomten. Derfor er det ekstra gøy å se at et nytt event-lokale blir en realitet. Dette vil gagne hele byen, alle innbyggerne, og vi gleder oss til å ta i bruk Kjødehallen allerede i år!

hvorfor velge oss?

Vi gir deg litt mer

samfunnsutbytte

Støtte til nærmiljøet ditt

Du bidrar til at vi kan støtte små og store prosjekter der du bor. Slik at livet i vest blir enda litt bedre.

Se hva vi har støttet
Kundeutbytte

Kundeutbytte

Går det bra med oss, deler vi med deg! Kundeutbytte gis til deg med innskudd og lån hos oss.

Les om kundeutbytte
NorgesBesteMobilbank

Norges beste mobilbank

Våre folk jobber hver dag for å finne de beste løsningene for deg - når du er på farten.

Last ned mobilappen