
Få en god start på det nye studieåret
5 tips for en god studentøkonomi
Studentlivet er ikke kjent for å være spesielt lukrativt. Med Casper og Torbjørns beste økonomitips for studenter, så får du kanskje råd til både en øl og å spare en slant?
Av:
Maiken Johannesen,Digital markedsfører
Studieåret er godt i gang og mange er student for første gang, mens andre vender tilbake til studiehverdagen de allerede kjenner godt. Det gjelder både Casper og Torbjørn – økonomistudenter og kundekonsulenter i Sparebanken Vest.
1. Få kontroll på egen økonomi
Både Casper og Torbjørn synes det aller viktigste er å ha oversikt over hva pengene faktisk går til. Her gjelder det å få kontroll over eget forbruk – av og til går kanskje litt for mye penger til mat, klær, strømmetjenester og festligheter, sier de.
Et nyttig verktøy som har hjulpet meg å få oversikt er «Min Økonomi» som jeg finner i mobilbanken, sier Casper. Min Økonomi gir en nøyaktig oversikt over hva du bruker penger på når du trekker kortet eller betaler en regning.
Perfekt utgangspunkt for å lage et budsjett, legger Torbjørn til.
2. Kutte utgifter der du kan
- Dette sier seg kanskje selv, men det er også det tipset som er vanskeligst å gjennomføre, sier Torbjørn.
- Man trenger ikke nødvendigvis legge om hele livsstilen, men å spare litt her og der kan gjøre en stor forskjell i lengden, understreker han.
Det kan for eksempel være å ta med matpakke, droppe den gode kaffen hos bakeren, og kanskje til og med dele strømmetjenester med venner eller familie.
- Det er vel ikke noe poeng at alle i kollektivet har hver sin Netflix-konto, fortsetter han og ler.
Det kan ofte være utfordrende å ha fullstendig oversikt over alle trekkene som går automatisk fra konto, som for eksempel strømmetjenester, mener Casper.
- Jeg sparte faktisk flere hundre kroner i måneden på å avslutte abonnementer jeg ikke visste jeg hadde i Mine abonnementer i mobilbanken til Sparebanken Vest, sier han.
3. Bufferkonto
- Når PCen røyk kjente jeg på konsekvensene av å ikke ha en bufferkonto, sier Casper. - Man vet aldri når noe uforutsett skjer, og da kan det være greit å ha ekstra penger på en annen konto, fortsetter han.
4. Deltidsjobb
Dersom du har tid og kapasitet kan en deltidsjobb ved siden av studiene være en god idé, anbefaler Casper.
- En deltidsjobb vil ikke bare hjelpe på studentøkonomien, men vil også kunne gi relevant erfaring som er viktig når du skal ut i arbeidslivet. På denne måten kan du få en litt romsligere økonomi, men også være godt rustet for livet etter studiene, understreker han.

- Når PCen røyk kjente jeg på konsekvensene av å ikke ha en bufferkonto, sier Casper (til høyre i bildet).
5. Spare, spare, spare
Er du såpass flink og allerede har spart opp en bufferkonto, og enda har litt penger til overs, kan det være lurt å sette av disse til sparing for fremtiden, oppfordrer Torbjørn.
- På et tidspunkt vil man gjerne ut av kollektivet og inn i en egen leilighet, da kan det være lurt å ha spart i BSU. Sparer du i BSU kan du få opptil 2750 kroner i fradrag på skatten hvert år, og i tillegg får du bankens beste sparerente, fortsetter han.
En annen fin måte å spare på kan være å plassere pengene i fond, sier Casper, som synes det er spennende å følge med på utviklingen i sparingen. Skal man spare i fond bør man gjerne ha en lang sparehorisont for å få best mulig avkastning, understreker han.
- Heldigvis har banken gjort det enkelt for meg å spare i fond – jeg finner alt jeg trenger å vite om de ulike fondene i både nett- og mobilbanken, i tillegg er det laget tilpassede sparepakker som passer for alle og enhver, avslutter han.
Personlig rådgiver
Kontakt oss
Ring eller chat
Tlf 915 05555. Man - søn 07-23
Snakk med oss
Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.
Finn ditt lokalkontor
Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.