Hopp til hovedinnholdet
slik får du tommel opp fra banken header

boliglån FOR UNGE

Kjøpe leilighet? Slik får du tommelen opp fra banken!

De fleste vet at man trenger egenkapital for å kunne kjøpe bolig. Forbrukerøkonom Jan-Tore Smith har flere triks på lur som vil imponere banken. 

Av Marthe Berg-Olsen

Kommunikasjonsrådgiver

Rådgiverne i Sparebanken Vest møter kunder i alle aldre og med forskjellige økonomier. Du skulle kanskje tro at det de elsker mest er å jobbe med rikinger med komplekse økonomier, men nei. 


– Noe av det kjekkeste med å jobbe i bank er å hjelpe dem som skal kjøpe sin aller første bolig. Det tror jeg faktisk at jeg har alle rådgiverne i banken med meg på, sier forbrukerøkonom Jan-Tore Smith. 

Jan-Tore-Smith-2024

Forbrukerøkonom Jan-Tore Smith har samlet de beste tipsene fra rådgiverne i banken


6 tips: Slik får du finansieringsbeviset

For å kunne kjøpe leilighet, må du ha et finansieringsbevis som viser hvor mye du kan få i lån. 


– Hvor mye du kan få i lån avhenger av flere ting – hvor stor egenkapital du har, lønn, om du har kausjonister også videre. Også er det noen triks som du bør vite om som også spiller inn, forteller Jan-Tore.


Han har pratet med gode kolleger i banken og samlet deres aller beste tips til hvordan du kan imponere banken når du søker om ditt første lån: 


  1. Det er alltid noe å spare: Gode sparevaner starter tidlig og følger deg videre i livet. Selv med svært begrenset inntekt er det mulig å sette av en hundrelapp eller ti iblant. De flinkeste setter av penger hver gang de får lønn eller stipend. Dette viser disiplin og evne til å prioritere. Den beste måten å spare til egen bolig er på BSU konto.
  2. Lag ditt eget budsjett: De aller flinkeste kommer i banken med et budsjett som viser antatt økonomisk situasjon etter boligkjøpet. Et budsjett gir oversikt, et mer bevisst forhold til hva du bruker penger på og gjør det lettere å prioritere det som er viktig for deg. Min økonomi i mobilbanken viser forbruket ditt og er et fint sted å starte.
  3. Vær godt forberedt: Gjør noen søk på finn i områdene du ønsker bolig for å få et inntrykk av hva som finnes i markedet og prisnivået. Lag gjerne en liste på hva som er viktigst for deg, da blir det lettere å prioritere senere. En fin måte å forberede seg på, er å delta på Lynkurs for unge boligkjøpere.
  4. Ha klar dokumentasjon: I banken finner vi, med ditt samtykke, mye av det vi trenger i offentlige registre. Men ikke alt. Ha gjerne klar arbeidskontrakter, dokumentasjon på egenkapital, bekreftelse fra arbeidsgiver på lønns- eller stillingsendring eller andre ting som kan være et pluss.
  5. Kjøpe sammen med søsken/typen/damen/kompis? Lag en skriftlig avtale som regulerer hvordan dere går frem dersom en part ønsker å flytte, dersom dere har ulik evne til å betjene lån eller ulik egenkapital. Avtalen blir din forsikring når noe ikke går som forventet, noe som av og til skjer. Her finner du gode tips til deg som skal kjøpe bolig sammen med andre.
  6. Finn forventet lønnsutvikling: Undersøk hva andre med tilsvarende jobb eller utdanning som deg tjener etter noen år i arbeidslivet. Bruk databaser som finnes på nettet og snakk med leder og kolleger. 

Tenker du på å kjøpe din første bolig?

  • Ekstra gode betingelser for deg som skal søke ditt første boliglån
  • Snakk med oss på chat, telefon eller i kontor
  • En rådgiver hjelper deg hele veien