Hopp til hovedinnholdet
fakturere med og uten kid

Starte bedrift

Økonomi og budsjett

Å drive bedrift krever at du har gode rutiner for økonomi og regnskap. Det høres kanskje kjedelig ut, men for å lykkes bør du starte med et godt budsjett.

Budsjett

I budsjettet må du sette opp inntekter og kostnader bedriften vil møte i løpet av det neste året. 

Inntektene vil da bestå av salg av de varer og tjenester bedriften skal tjene penger på. Kostnader kan være alt fra lønn, husleie, telefon, bil, verktøy osv. Totalt sett bør budsjettet ende opp i overskudd det vil si at inntektene til selskapet er større enn kostnadene. 

Etter hvert som året går vil du i regnskapet få opp de faktiske tallene. Ved å jevnlig sjekke disse opp mot budsjettet så har du et kontrollverktøy for å se om året vil gå bedre eller dårligere enn det du trodde, og du kan justere kursen underveis.

 

Likviditetsbudsjett

Den vanligste årsaken til at selskapet sliter i starten, er at man ikke har nok penger til å betale for seg. Leverandørene skal ofte ha betalt nesten med én gang, mens kundene ønsker å ha så lang betalingsfrist som mulig. Dette gjør det svært viktig å ha kontroll på alle inn- og utbetalingene fra selskapets bankkonto. 

Den enkleste måten å kontrollere dette på er å lage et likviditetsbudsjett. Her fører man ofte opp de samme inntekstene som budsjettet over, men innbetalingene skjer ofte etter salget har funnet sted.


Et eksempel kan være: 

Budsjettet viser inntekst på 100 000 kroner i januar. Salget er imidlertid 20 % kontant og 80 % fakturering med 30 dagers betalingsfrist. 

Kort fortalt vil man da kun få innbetalt 20 000 kroner i januar, mens de resterende 80 000 kroner kommer i februar. 

Har du regninger for 50 000 kroner som må betales i januar er det viktig å være klar over dette, slik at du allerede i desember kan sette av nok penger til januarregningene. 

Light bulb_enkel

Lær mer om kapital og finansering

Gå til kapital og finansiering for å lese mer om kapitalbehov, samt risiko og sikkerhet rundt oppstart av bedrift.

Vi støtter næringslivet på Vestlandet

Kontakt oss

ringellerchat

Kundeservice bedrift

Telefonnummer 915 05555. Åpent mandag til fredag 08.00-15.30.

Ring oss
Rådgiver

Personlig rådgiving

Avtal et møte med en av våre dyktige bedriftsrådgivere.

Finn en rådgiver
FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt lokalkontor