Hopp til hovedinnholdet
To damer foran pc

Gode råd om ID-tyveri

Slik oppdager du ID-tyveri

Hvis du tror at noen har rappet identiteten din, er det viktig å handle raskt. Her får du tips til hva du bør gjøre hvis skaden er skjedd.

Hva er ID-tyveri

ID-tyveri er når noen bruker en annen persons identifikasjonsbevis eller personlighetsopplysninger til å svindle. Som oftest er svindleren ute etter penger – for eksempel å kjøpe varer eller tjenester, åpne bankkonto eller søke om kredittkort og lån.

Svindlerne er ofte ute etter ett eller flere av disse: personnummer, pass, bankkort, kontonummer, førerkort, passord og PIN-koder.

3 råd til deg som har blitt utsatt for ID-tyveri

Har du mottatt regninger for produkter som du ikke har bestilt? Er det transaksjoner på kontoene dine som du ikke kjenner igjen? Eller har du fått brev om bekreftelse på kreditt eller kredittsjekk uten at du har gjort noe som gjør dette nødvendig? Dette er tegn på at du kan være rammet av ID-tyveri. 

Mistenker du at noen har stjålet identiteten din, er det viktig at du handler så raskt som mulig. 

Dette bør du gjøre:

1

Ta kontakt med oss på 91505555

Vi kan hjelpe deg med å kartlegge omfanget av saken. Vi kan også sperre kort og kontoer som har blitt utsatt for misbruk. Hvis BankID-informasjon er på avveie, kan vi kan vi sperre BankIDen din. Du kan også reklamere å ID-tyveriet og ukjente kontotransaksjoner.


Les mer om klage og reklamasjon

2

Sett opp kredittsperre

Kontakt byråer som gjør kredittsjekker og be dem om å legge inn sperre på kredittvurdering av deg. Da blir det vanskeligere å ta opp lån og kjøpe varer og tjenester i ditt navn.


Du finner en oversikt over kredittopplysningsbyråer på nettvett.no

3

Anmeld saken til politiet

Det er viktig at du anmelder forholdet til lokalt politi så fort som mulig. Politiet anbefaler å ringe og forklare hva som har hendt, og avtale tid for når du kan møte opp og anmelde saken. 


På politiet.no finner du kontaktinformasjon til politiet der du bor

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

Avtal møte
FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor