Bedrift
Farge
Senior surfer med surfebrett på ryggen og te surfere på strand
Senior surfer med surfebrett på ryggen og te surfere på strand

Slik sparer mange på din alder

Ung eller bare ung til sinns?

Sparing kan bety så mye. For noen vil det si å ha råd til årets ferie, ekstra penger på konto, en lykkelig pensjonstilværelse, kjøpe aksjer og fond, eller å betale ned mer på boligen. Hvordan du bør spare kommer an på hvilken livssituasjon du er i.
Her får du en oversikt over hvordan det kan være smart å spare for din aldersgruppe.

18–29 år - «Ung og lovende»
To kvinnelige studenter på forelesning

18–29 år - «Ung og lovende»

Drømmen om din første bolig er nok viktigere enn drømmen om pensjonstilværelsen.

Fra du er 18 – 34 år er ofte BSU et godt valg dersom du har skattbar inntekt. Da får du fordelen av en god sparerente, i tillegg til at du får skattefradrag for beløpet du sparer. 

Om du er nysgjerrig på fondssparing og har penger til overs, kan du starte en spareavtale i fond. Minstebeløpet for en månedlig spareavtale er på 300 kroner. Det kan være fint å gjøre seg kjent med følelsen av at verdien på sparepengene dine kan gå opp og ned – så føler du deg tryggere på større beløp senere i livet.

Jobber du deltid? Da anbefaler vi at du undersøker om du har krav på å være med i pensjonsordningen på jobben. Ikke gå glipp av de ‘usynlige sparepengene.’

Har du fått din første voksenjobb? Her er det også viktig å undersøke hvilken pensjonsordning du har på jobben – og om arbeidsgiver har valgt en spareprofil som passer for din alder.  

Vi ser at noen arver penger allerede i ung alder, har du et større beløp som du ønsker å spare, anbefaler vi at du kontakter en rådgiver.

30–35 år - «Akkurat for gammel for TikTok» 
Ung dame i blomsterbutikk

30–35 år - «Akkurat for gammel for TikTok» 

Har familien vokst og du har behov for større bolig? Da trenger du kanskje litt ekstra egenkapital.

• Noen løser dette ved å betale ekstra inn på boliglånet en periode, andre pusser opp boligen for å øke verdien. Derom det er noen år til du skal flytte, kan fondssparing også være et godt valg

 Tenker du at det er på tide å bygge opp en langsiktig bufferkonto, kan en spareavtale i fond være et smart sted å starte. Du kan velge en fiks ferdig sparepakke for ditt sparemål.   

En bufferkontotil uforutsette utgifter med 1-3 månedslønninger kan også komme veldig godt med. Du kan for eksempel spare på kontoen grønt innskudd. Da garanterer vi at sparepengene dine bidrar til en bærekraftig utvikling og et bedre miljø.

Mange etablerer familie, og det blir viktig å sikre at dere har de forsikringene dere trenger. Hva skjer om du skulle bli ufør – og klarer familien seg økonomisk dersom du skulle falle fra? Hos oss får du gode forsikringer fra Frende forsikring. Du kan også avtale et møte for en forsikringsprat.

Vi anbefaler alltid å prioritere nedbetaling av kredittgjeld, forbrukslån og billån.

36–49 år - «Førtiårskrisen» 
Smilende mann holder brett med mat

36–49 år - «Førtiårskrisen» 

Det begynner å bli en stund siden 30-årsdagen, men slapp av – du er i dine beste år!

• Nå ser vi at mange har rom for å starte privat fondsparing ved siden av nedbetaling av boliglån. Det kan være lurt å spre sparingen på flere områder fordi det minsker risikoen for verditap. I tillegg skaffer du deg verdier som du enkelt kan ta ut, dersom du trenger penger til en større utgift.

 Er du en jojo-sparer og vet at du ikke klarer å la sparepengene stå i fred? Da kan du vurdere IPS, individuell pensjonssparing. Her må du tenke gjennom om du har råd til at sparingen er låst frem til du fyller 62 år. 

Tenker du på å bytte jobb? Nå er det viktig å undersøke pensjonsordningen hos din nye arbeidsgiver, det er mange som ikke undersøker dette før de signerer kontrakten. Dersom du ser etter en jobb i det offentlige, må du som hovedregel ha jobbet der i tre år for å ha rett til pensjonsutbetaling.

Lurer du på om din økonomi tilsier at du bør betale ned på lån eller spare i fond, er du velkommen til å snakke med en av våre flinke rådgivere

50–60 år - «Lenge til du er 66» 
Smilende mann bærer to barn

50–60 år - «Lenge til du er 66» 

Du har gjerne nedbetalt mye på boliglånet, samtidig som du har vært med på en god prisutvikling i boligmarkedet.

Nå har du kanskje mer rom til å legge av til egen pensjonssparing? Sparing til pensjon i IPS blir skjermet for formueskatt, men husk at sparingen er låst til du fyller 62 år. Spareavtale i fond er også et godt alternativ. Om du allerede har en spareavtale i fond – kan du øke sparebeløpet ditt. Det er også mulig å ha flere spareavtaler. 

Mange i denne alderen er heldige å ha barn og barnebarn. Ønsker du å gi en gave som virkelig kommer godt med, kan du starte sparing til barna i eget navn. Opprett gjerne en ny aksjesparekonto for fondssparing, og gi kontoen navn etter barna. Vi har en skreddersydd fondspakke, som passer for langsiktig sparing til barn. Den kan være et godt valg dersom du skal spare i noen år fremover.

• Ønsker en gjennomgang av økonomien din, kan du avtale et møte med rådgiver.

 

60 pluss - «Det er nå livet tar til!»
Seniorer padler kano

60 pluss - «Det er nå livet tar til!»

Du nærmer deg pensjonsalder og nå er det smart å sette seg inn i ulike muligheter og konsekvenser ved tidlig uttak av pensjon.

 For å sikre at utbetalingene blir som forventet når du går inn i pensjonistenes rekker, ser vi at mange tar ned risikoen på privat sparing og beveger seg fra aksjer til rentepapirer. Dersom du sparer i aksjer eller aksjefond, er det ofte lurt å selge seg ut gradvis. Kontakt gjerne en rådgiver for å få råd som er tilpasset dine ønsker for fremtiden.   

 Eier du bolig, kan Seniorlån er et alternativ dersom du ønsker større økonomisk frihet i hverdagen.

Gjør som du vil! Lær deg noe nytt og bruk tid på det som gjør deg glad – det er aldri for sent å utfordre seg selv. 

 

Ring oss - 915 05555

Åpent man - søn 07 - 23.

Våre kontorer

Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post