Bedrift
Farge
Tre jublende seniorer i fotballtrøyer
 Med IPS sikrer du at pensjonstilværelsen får et godt avspark

IPS - Individuell pensjonssparing

Med IPS har du både kortsiktige og langsiktige gevinster. Samtidig som du sikrer at du har mer å rutte med som pensjonist, får du skattefordeler for hvert år du sparer.

Spar inntil 40.000 kroner i året til egen pensjon og få utsatt skatt for beløpet du sparer. Du kan ikke ta pengene ut av IPS-kontoen før du fyller 62 år. IPS passer derfor for deg som ønsker en mer romslig pensjonstilværelse, men som vet at sparepengene ikke alltid får stå i fred.

Skattefordeler med IPS

  • Du får 22 % skattefradrag på sparebeløpet
  • Sparer du 40 000 kroner i IPS i løpet av ett år, får du 8 800 kroner igjen på skatten det året du sparer 
  • Hele sparebeløpet er fritatt for formueskatt
  • Du betaler ikke skatt på avkastningen før du begynner å ta pengene ut 
  • Skattesatsen på uttaket er den samme som skattefradraget på innskuddet, det vil si 22 % i 2021

Kom i gang på 1-2-3

Det eneste du trenger å gjøre er å finne et fond eller en ferdig sparepakke som du vil spare i. Når du skal oppgi hvilken konto du vil plassere sparingen på, velger du i nedtrekksmenyen at du vil åpne IPS-konto.

Hvilke fond du vil investere i og hvor mye du vil spare er opp til deg  Det er ingen betalingsfrister, og du kan sette inn et engangsbeløp akkurat når du ønsker det. Her kan du kjøpe enkeltfond i IPS. Vil du spare litt hver måned, anbefaler vi å starte fast sparing

Det er aldri for sent å komme i gang

IPS er som annen sparing i fond – jo tidligere du starter, jo mer effekt har du av renters rente-effekten. Tenk at du starter med en liten snøball som du ruller rundt i snøen. I starten vokser den sent, men plutselig blir den raskt større og større.  Slik er det med IPS-sparing også. 

Viktig å vite om IPS: 

  • Pengene er bundet til pensjon og kan tas ut fra du fyller 62 år
  • Du kan spare i IPS fra du er 18 år til du er 75 år
  • Utbetalingen skal skje over minimum 10 år og skal vare til du minst er 80 år 

Hva koster det?

Det er gratis å ha en IPS-konto og du betaler ingen administrasjons- eller kjøpsomkostninger. Det som koster noe er forvaltningsgebyret i fondet. Du finner informasjon om hvilket forvaltningsgebyr som gjelder i fondsoversikten

Usikker på hva som passer for deg?

Ta gjerne kontakt med rådgiveren din hvis du vil snakke om pensjonssparing. Du kan enkelt avtale et møte i nett- og mobilbanken. Rådgiverne på kundesenteret svarer også gjerne på spørsmål på telefon 915 05555, hver dag fra klokken 7 - 23.

Ofte stilte spørsmål om IPS

Du kan velge om du vil starte fast sparing i IPS eller kjøpe enkeltfond - eller begge deler. Når du kommer til steget der du skal legge inn konto å spare på, velger du Individuell pensjonssparing (IPS) i nedtrekksmenyen.

Sparepengene kan utbetales fra du fyller 62 år. Det må skje over minst 10 år og minimum inntil du fyller 80 år. Begynner du å ta pengene ut ved fylte 62 år, blir altså utbetalingsperioden minimum 18 år.

Dersom du ikke har avtalt noe annet, vil utbetalingen starte fra du fyller 75 år.

Det finnes likevel unntak som gjør at utbetaling kan starte tidligere. Vi anbefaler deg derfor å lese og sette deg inn i vilkårene for IPS (PDF).

IPS passer for alle som sparer til pensjon. Ettersom pengene låses til pensjonsformål, bør du vurdere andre spareprodukter dersom du er usikker på hva du skal bruke pengene til. Sparing i fond på aksjesparekonto er et godt alternativ dersom du sparer langsiktig.

Pengene er bundet til pensjon og kan tas ut først når du fyller 62 år. Utbetalingen skal skje over minimum 10 år og skal vare til du minst er 80 år.

Dersom IPS-sparingen din er liten kan pengene tas ut raskere.

 

Pensjonspengene fra IPS vil benyttes til barnepensjon dersom du dør. 

Barn under 21 år har rett til en årlig barnepensjon tilsvarende 1 G (folketrygdens grunnbeløp) frem til de fyller 21 år. Ektefelle, samboer eller registrert partner får resten som utbetales som pensjon over 10 år. 

Har du ikke barn under 21 år, vil den benyttes til etterlattepensjon til ektefelle, registrert partner eller samboer. Pensjonskapital som ikke går til til barnepensjon eller etterlattepensjon utbetales som et engangsbeløp til dødsboet.

 

IPS holdes utenfor felleseie ved skilsmisse.

Individuell pensjonssparing - IPS 

En IPS har ingen direkte kostnader verken til administrasjon eller kjøp. Det som koster noe er fondene som du sparer i.

Ren rente - 0,33 %
Rente pluss - 0,63 %
Balansert - 1,16 %
Offensiv - 1,52 % 
Ren aksje - 1,55 %

Alle fond

På fondsoversikten finner du til enhver tid oppdaterte forvaltningskostnader på alle fondene vi tilbyr.

Disse fondene varierer fra 0,19 % til 2 % i årlige forvaltningskostnader.

Ring oss - 915 05555

Åpent man - søn 07 - 23.

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post