Mann som holder to halve avokadoer foran øynene. Likhet mellom avokado og fondssparing.

Hva har fredagstacoen og fondssparingen din til felles?

Noen gode ting må vi vente på. Avokadoen du bruker til fredagstacoen er et godt eksempel på det. Det samme er fondssparingen din.

Visste du at det tar fra seks til syv år før avokadotreet får sin første frukt? Du må plante, vente og vanne jevnt og trutt. Den samme strategien gjelder for fondssparingen din.

– Det er også derfor vi kan si at det gamle ordtaket om at «tid er penger» er verd å lytte til dersom du skal bli en sparevinner.

Tid er gull, forsøk på timing blir ofte tull 

Forleden dag møtte jeg en tidligere kollega som ergret seg over at han ikke hadde kommet i gang med fondssparing til barna. Han hadde tenkt på det i 10 år, men var negativ til markedet etter finanskrisen. Han var overbevist om at det skulle ned igjen, og utsatte derfor investeringene. 

Da koronakrisen slo til for fullt, benyttet han endelig sjansen og plasserte barnas sparepenger. Det var et smart trekk – barna hadde 30 prosent  avkastning fra mars til september. 

Men hva tror du han ergrer seg over nå?
– Jo, han lot være å plassere sine egne sparepenger i aksjemarkedet. Fordi han trodde markedet skulle enda mer ned.

Han forsøkte å finne det helt riktige tidspunktet. Dessverre er det slik at forsøk på å time markedet på denne måten ofte blir tull. 


Da koronakrisen slo til for fullt, benyttet han endelig sjansen og plasserte barnas sparepenger. Det var et smart trekk – barna hadde 30 % avkastning fra mars til september. 

Historisk børsoppgang siden mars

Å handle slik som mannen i eksempelet, er ikke uvanlig.  Det fikk vi se da koronakrisen satte inn for fullt og børsene begynte å falle. Mange solgte fondene sine med en god plan om å kjøpe seg inn igjen når børsene ble enda mer blodrøde. 
 
– Problemet er at de fortsatt sitter og venter. Og siden børsene har steget 30 prosent siden mars, har de gått glipp av en historisk børsoppgang og dermed mye avkastning. Hadde de holdt seg til spareplanen og fortsatt å kjøpe fond jevnt og trutt, ville de blitt belønnet for det i dag.
 
Det er klart at det krever disiplin å følge en slik spareplan, men i det lange løp er det absolutt mest lønnsomt.

Du må regne med at det svinger

Når du investerer i et fond, må du regne med at verdien vil svinge fra år til år. Du kan få 20 prosent oppgang ett år, men oppleve 5 prosent nedgang året etter. Poenget er at det i snitt, over tid, nesten alltid vil stige.
 
Ser du på utviklingen av hovedindeksen ved Oslo Børs fra oppstarten i 1996,  finner du noen dype daler. Særlig i 2008 under finanskrisen. Du kan også se nedgangen i mars under koronakrisen.  
 
– Det stiger likevel oppover. Og det er en av grunnene til at vi kan si at «tid er penger» og at «tiden er din beste venn» når det gjelder fondssparing.  


Dårlig butikk ikke å følge avokado-strategien

For å dra en parallell til avokado-strategien, så kan det være smart å vanne sparingen din jevnt og trutt.  Selvsagt er det tyngre å dra frem vannkannen på solfylte dager enn å la regnet gjøre jobben for deg. Men om du bare sitter og venter på at det skal begynne å regne, så blir det ikke mange avokadoer på deg. 

– Så stå på, hold ut og ikke la deg skremme av at verdien på sparingen din vil svinge underveis. Fondssparing er litt som å løpe maraton – det krever utholdenhet. Men når du får medaljen, smaker den ekstra godt.

Vil du vite hvordan andre krefter også jobber hardt for å øke verdien på sparingen din?

kan du lese mer om rentes rente, eller snøballeffekten, her. 

Du kan også prøve sparekalkulatoren for å se hvor lang tid det tar å nå ditt sparemål.

 

Starte sparing i fond?

Vi har satt sammen ferdige sparepakker til ulike sparemål.

  • Spar fast hver måned
  • Gjør et enkelt å spare riktig
  • Finn pakken som passer for deg

Morten Oehme

Publisert 15. des. 2021

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.