Jente som triller stor snøball. Bilde på rentes rente-effekten.

rentes rente

Ja, vi elsker snøballeffekten

Hva er likheten mellom en snøball og fondssparingen din?

Husker du følelsen? Du starter med en liten snøball som du ruller rundt i snøen. I starten vokser den sent, men plutselig blir den raskt større og større.  Slik er det med fondssparing også. Takket være det vi kaller rentes rente-effekten.

Nesten som å vinne i Lotto

Forleden dag fortalte en smilende kunde meg om en investering han gjorde i 1996 – to år etter OL på Lillehammer. Han hadde investert 10.350 kroner i aksjemarkedet og ville spare langsiktig. Dette hadde han helt glemt, inntil nå. Jeg kan forsikre deg om at verdien på denne investeringen har svinget mye disse årene, men det var eieren helt uvitende om. 

–Tør du tippe hva verdien på sparepengene er i dag, 26 år etter OL på Lillehammer?

Jo – den er 78.200 kroner! Det er 8,8 % i avkastning hvert år. Selv etter justering for inflasjon er dette et pent beløp. For kunden føltes det nesten som å vinne i Lotto.

Når 1 + 1 blir mer enn 2

Se for deg at du har 10.000 kroner som du skal spare, og du får 10 % årlig avkastning på pengene. Hvor mange prosent har du da etter 3 år?
 
– Det vanligste svaret å gi er 30 %.  Heldigvis er det feil.

Etter 3 år med 10 % årlig avkastning, så sitter du igjen med 13.310 kroner. Du har altså tjent 3.310 kroner. Det utgjør 33,1 % avkastning og ikke 30 %, som de fleste svarer.

Det er derfor vi sier at 1 + 1 blir mer enn 2 - når du tar tiden til hjelp.

Kan 10 000 kroner bli til milliarder?

Vi vet at mange av dere er opptatt av å spare til barn og barnebarn. La oss derfor se på hva som ville skjedd om du sparte de 10 000 kronene enda lengre. Tenk at du sparte de til et nyfødt barn, og at barnet valgte å la de står der frem til fylte 66 år (og man, ifølge Wenche Myhre, kan gjøre som man vil).

– Med 10 % årlig avkastning hadde verdien på de 10.000 kronene vært på 5,395 millioner!

– Det rekker til langt mer enn en motorsykkel (som Wenche Myhre drømte om). Og du kan vel trygt si at man kan gjøre som man vil.

Graf som viser den bratte effekten av rentes rente ved sparing i 66 år.
Og hold deg fast. Hva om denne 66-åringen igjen hadde valgt å videreføre sparingen til sitt nyfødte barnebarn og la barnebarnet «ta over stafettpinnen» i nye 66 år? Jo, da ville barnebarnet hatt 2,9 milliarder, ja milliarder, ved fylte 66 år. 
Graf som viser den bratte effekten av rentes rente ved sparing i 132 år.

Snøballeffekten

De færreste av oss kommer til å spare pengene sine i 132 år, slik som i eksempelet over. Likevel er dette et godt bilde på hvorfor rentes rente-effekten er så viktig.  
For hvorfor stiger verdien på pengen plutselig veldig fort? Jo, fordi du får rente på allerede opptjente renter.

– Noen sammenligner det nettopp med en snøball som rulles rundt i snøen og vokser seg større og større. 

Synes du dette virker «for godt til å være sant»?

Da oppfordrer jeg deg: Prøv selv da vel. Invester og sett deg et mål – langt der fremme i horisonten, og «glem» pengene på veien.Vær med på oppturer og nedturer, så skal du se at en dag er du like glad som kunden som investerte under OL på Lillehammer. Trenger du enda mer inspirasjon, prøv sparekalkulatoren.

Lykke til med sparingen!

Morten Oehme

Publisert 14. des. 2021