Bli kunde
Kirkens Bymisjon

Kirkens Bymisjon

Rørende overraskelse til de som gruer seg til jul

Julen er en tid med store kontraster. Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen merker at forskjellene i samfunnet vårt blir tydeligere - særlig i høytiden.
Mange har brukt de siste ukene på å kjøpe gaver, lete etter det perfekte juletreet og lese seg opp på hvordan de får det beste pinnekjøttet på julaften. Men ikke alle har det slik.

– Julen fungerer som et forstørrelsesglass. Det fine blir enda finere, og det som er vondt blir vondere. Det kan være vanskelig å klare seg gjennom hverdagen når man føler at alle andre gleder seg, sier Tine Wahlstrøm, markeds- og kommunikasjonsleder i Kirkens Bymisjon i Bergen.
 
Kirkens Bymisjon
Foto: Thomas Thorsen, Apriil

På besøk med en gave

På det lune Bergenskontoret til Kirkens Bymisjon vitner mengder av knalloransje skjerf om at kampanjen “Gled en som gruer seg til jul” også i år har engasjert giverglade bergensere.

– Vi i Sparebanken Vest er også opptatt av å sette høytiden i perspektiv, og sette pris på det vi har. Samtidig vil vi ikke ta entusiasmen fra de som gleder seg, men dele med de som trenger det, sier Giske Eggen. Hun er den som er ansvarlig for samfunnsansvar i Sparebanken Vest. Hun legger til:

– I tiden vi er inne i nå er det viktig å støtte prosjekter som jobber med inkludering, og å hjelpe de som på ulike måter står på utsiden. De er det ganske mange av. Derfor har vi med en julegave i dag.

På plakaten Eggen trekker opp av vesken er det skrevet 300 000 kroner med store bokstaver.

- Dette er sjelden kost. Jeg blir helt rørt, sier fungerende daglig leder i Kirkens Bymisjon, Torill Hesjedal Hartwig.

Mange tror Kirkens Bymisjon bare er for de som har det ordentlig ille, men her finnes mange typer tiltak, forteller Tine Wahlstrøm.

– Det kan være å ta seg tid til å snakke med noen som er ensomme eller som har psykiske utfordringer. I mange tilfeller er det ikke så mye som skal til for å gjøre ting litt bedre. Livet blir ikke alltid som en tror, og av og til kan det ha gått skikkelig skeis, sier hun.
-For mange har etterdønningene etter pandemien, strømkrisen, rentehevinger og de høye matprisene gjort at alt har rast sammen. De har ikke lenger råd til helt nødvendige utgifter
- Margaret Saue Marti, Frelsesarmeen
Kirkens Bymisjon
Foto: Thomas Thorsen, Apriil

Grytevakten fikk gavetelefon

En annen organisasjon som også gjør et godt stykke arbeid for å gjøre forskjellene i samfunnet vårt mindre, er Frelsesarmeen. Du har kanskje sett dem i sidesynet på vei til neste ærend. De bærer den sorte og røde uniformen sin stolt, og den lett gjenkjennelige Julegryta minner deg på at nå nærmer det seg jul. Frelsesarmeens folk står der både i strålende sol og bitende kulde, for det er svært viktig at Julegryta fylles opp.

- Pengene vi samler inn i Julegryta skal bidra til å hjelpe de som trenger det i hele 2023. Vi er derfor helt avhengige av at folk gir, sier Margaret Saue Marti fra Frelsesarmeen. 

Hun står grytevakt når hun får telefon fra Sparebanken Vest, som overrasker henne med en ekstra stor gave til Julegryta.

- Det har vært et helt spesielt år. Ukraina-krisen har gjort at vi har hatt åpent på det meste fem dager i uken for ukrainere, og når alt er blitt så dyrt er det enda flere som ber oss om hjelp. At vi får 300 000 kroner av Sparebanken Vest hjelper oss enormt mye, for vi tærer virkelig på reservene nå.

Over 16 000 husstander i Norge fikk bistand av Frelsesarmeen til mat og julegaver i 2021, og i år er behovet enda større.

- Det er en litt spesiell tid vi lever i nå. For mange har etterdønningene etter pandemien, strømkrisen, rentehevinger og de høye matprisene gjort at alt har rast sammen. De har ikke lenger råd til helt nødvendige utgifter, sier Marti.

Du kan støtte Frelsesarmeen eller Kirkens Bymisjon

Frelsesarmeen: Gi her eller send vipps til 2309
Kirkens Bymisjon: Gi her eller vipps til 2490

Hva banker hjertet ditt for?

Sparebanken Vest får mange henvendelser fra ideelle organisasjoner, og det topper seg alltid før jul. Vi er alltid på leting etter flere organisasjoner vi kan støtte. Kjenner du til noen som fortjener litt ekstra?

Tips oss gjerne!

Kirkens Bymisjon
Foto: Thomas Thorsen, Apriil
Sparebanken Vest sitt samfunnsansvar har bidratt til flere julegaver i år
  • Adventskalender i SoMe der vi har gitt 10.000 kr til et veldedig formål hver dag frem til jul. Totalt sett 240.000 kroner i kalendergaver i desember.

  • Sparebanken Vest har hatt en intern julekalender der alle ansatte får gi 4000 kr til et godt formål istedenfor egen julegave.

  • Hvert år får de ansatte muligheten til å nominere organisasjoner de brenner for. 23 formål blir valgt ut. På julaften får hver ansatt gi 4000 kr i støtte til et av disse formålene. Totalt sett utgjør dette ca 2 millioner kroner hvert år.

  • Samlet inn nesten 400 julegaver på Jonsvoll til familier i Bergen og Omegn som har dårlig råd.

  • Kampanje med Brann som støtter opp under Kirkens Bymisjon sin kampanje «gled en som gruer seg til jul»

  • Sparebanken Vest har sammen med stiftelsen delt ut 210 millioner kroner i gavemidler til samfunnsnyttige formål.
 

Sparebanken Vest

Publisert 21. des. 2022

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.