Hopp til hovedinnholdet
Bli kunde
Hjertestarter

Grendahusets hjertestarter blir tilgjengelig for alle

Før var den livsviktige hjertestarteren i Spjeld Grendahus utilgjengelig og manglet tilkobling til hjelp. Nå får 16 frivillige organisasjoner i Øygarden utendørs hjertestarterskap - med driftsavtale.
– Vi vet jo aldri når en hjertestans oppstår. Det kan være utenfor lokalet vårt når det er låst, eller i nabolaget, sier nestleder i Spjeld Grendalag, Elisabeth Rigstad.

Den lokale ildsjelen viser oss hvor hjertestarteren hang før, inne i gangen på det populære grendahuset på Spjeld i Øygarden. Som året gjennom fylles av glade jubilanter, bryllupsgjester, markeringer, juletrefest eller loppemarked.

 – Det har vært en dårlig samvittighet for oss at hjertestarteren har vært plassert inne uten tilgang for alle. Det er meningsløst om den ikke kan brukes av flere. 
Hjertestarter skilt
TILGJENGELIG UTENDØRS: Nå er hjertestarteren i Spjeld Grendahus tilgjengelig for alle som trenger hjelp, takket være prosjektet “Førstehjelp til hjertestarteren”. Banksjef Camilla Nygård i Sparebanken Vest har kjøpt inn 16 hjertestarterskap med en femårig driftsavtale med Røde Kors Førstehjelp.

Førstehjelp til hjertestarteren

Det begynte med at Elisabeth skulle registrere Spjeld Grendahus sin hjertestarter hos Hjertestarterregisteret 113.no. Da måtte hun oppgi kontaktperson med telefonnummer. Et stort ansvar for den det gjaldt, og upraktisk med tanke på tilkomst til huset. Kostnaden for å kjøpe hjertestarterskap var stor for det lille grendalaget. Men så oppdaget Elisabeth kampanjen “Førstehjelp til hjertestarteren”, som skal gjøre hjertestartere mer tilgjengelig for alle i Øygarden. Sparebanken Vest dekker utgiftene og har et samarbeid med Øygarden næringsutvikling KF, Vest Næringsråd og Røde Kors Førstehjelp. Banken har tidligere bidratt til mange av de 121 hjertestartere i Øygarden kommune. Dessverre har det vist seg at flere av dem ikke blir vedlikeholdt, ikke har kontaktperson, eller at hjertestarterne er utilgjengelige når krisen oppstår. 

– Vi vil sikre at hjertestarterne vi har fått ut i lokalmiljøet faktisk fungerer. Ved å få flere utendørs hjertestarterskap med lys, varme og alarm, vil flere hjertestartere være tilgjengelig døgnet rundt, sier banksjef Camilla Nygård i Sparebanken Vest. Hun deler i disse tider ut 16 hjertestarterskap til frivillige organisasjoner og idrettslag i Øygarden. 

– Som sparebank skal vi gi tilbake til samfunnet. Da må vi sette dem som eier hjertestarterne i stand til å ha vedlikehold slik at den livsnødvendige hjelpen blir tilgjengelig for alle i nærområdet.
Som sparebank skal vi gi tilbake til samfunnet. Da må vi sette dem som eier hjertestarterne i stand til å ha vedlikehold slik at den livsnødvendige hjelpen blir tilgjengelig for alle i nærområdet.
- Camilla Nygård, Sparebanken Vest
Hjertestarter
MÅ TESTES: – Det er en trygghet å ha fått på plass hjertestarteren i et utendørs skap med driftsavtale, sier Elisabeth Rigstad i Spjeld Grendalag. Her får hun teste hjertestarteren sammen med Ina Karlsen, prosjektleder i Røde Kors Førstehjelp og banksjef Camilla Nygård fra Sparebanken Vest.

Vil redde liv

Alarmen går på den hvitmalte gamle treveggen på grendahuset. Fra hjertestarteren hører vi en stemme som forteller hva som skal gjøres. “Fjern dekkplasten på elektrodene”. Samtidig har en driftsmelding gått til grendahusets kontaktpersoner, og til Røde Kors Førstehjelp, om at skapet er åpnet. Det er første gang Elisabeth i grendalaget prøver hjertestarteren. Med stødig hjelp fra en rød uniform. 

– Var det så enkelt? Dette føles godt. Det er en trygghet å ha fått på plass hjertestarteren i et utendørs skap, sier Elisabeth.

– Vi i Røde Kors Førstehjelp erstatter ikke AMK 113, vi rykker ikke ut. Men vi varsles når hjertestarterskapet åpnes. Da kan vi kontakte eieren for å undersøke om de har kontroll på om den er brukt eller stjålet, forteller prosjektleder Ina Karlsen.

Problemet er at mange hjertestartere står uten en driftsansvarlig. Elektrodene kan være gått ut på dato, uten at eieren er klar over det. Eller kanskje batteriet må skiftes. 

 – Hvis alle som har en hjertestarter blir inspirert til å sjekke den gjennom å høre om dette, er det fint, oppfordrer Ina.

 
Hjertestarter boks
FOR ALLE: Spjeld Grendahus i Øygarde kan merkes med at de har tilgjengelig utendørs hjertestarter. Grendalagets Elisabeth Rigstad søkte og fikk tildeling på hjertestarterskap fra banksjef Camilla Nygård i Sparebanken Vest.

Sparebanken Vest har betalt en driftsavtale i fem år for skapene som settes ut med denne kampanjen. Hjertestarteren på Spjeld er tilgjengelig ved inngangsdøren til grendahuset. Slik at flere kan få hjelp før ambulansen rekker å komme. Ved hjertestans teller hvert minutt.

 – Her i en langstrakt øykommune hjelper det ikke å ha en hjertestarter på Sartor senter hvis hjertet stopper på Ågotnes. Vi må sørge for at hjertestarterskapene står flere steder, sier Camilla. 

– Jeg ble veldig glad da vi fikk støtte. Det er mange som bruker grendahuset og mange som bor i nabolaget som kan trenge denne. Jeg må si tusen takk for støtten, sier Elisabeth til banksjefen.

 – Dette er det kjekkeste med jobben! Når vi er en bank som skal gi tilbake til samfunnet trenger vi ildsjeler som deg, avslutter Camilla.  Som faktisk skal rett tilbake på kontoret på førstehjelpskurs sammen med alle bankansatte.

Disse organisasjonene i Øygarden har fått hjertestarterskap fra Sparebanken Vest
 • Spjeld Grendahus
 • Bjelkarøy Samfunnshus
 • Fjell Røde Kors
 • Misje Bygdalag
 • Skogsvåg Idrettslag
 • Sund Sportsklubb
 • Sotra & Øygarden Jeger og Fiskarforening
 • Sotra Golfklubb
 • Florvåg og Solhytten hyttelag
 • Ran Seilforening
 • Nesemyra Stadion
 • Hjeltefjorden Arena
 • Toftøy idrettsanlegg
 • Rong stadion
 • Ågotneshallen
 • Sotra Sportsklubb (turnhallen)

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.