Bli kunde
Fana IL

Fana IL Fotball

Bærekraftig milliongave tar fotballklubb inn i fremtiden

2,8 millioner kroner fra Sparebanken Vest til solceller og batterilagring skal gjøre klubbhuset energipositivt, og sikre aktivitetsnivået i Fana IL Fotball. Målet er å utvikle Norges grønneste idrettsanlegg.
– Gaven er helt ellevill. Å få en miljøvennlig milliongave er superstort for oss. Vi går inn i 2023 med en ekstrem optimisme, sier Mads Vik Tvedte, daglig leder i Fana IL Fotball. 
Utdeling
Mads Vik Tvedte og Fana IL Fotball har fått tildelt 2,8 millioner kroner av Sparebanken Vest, ved konserndirektør Jan Erik Kjerpeseth, til prosjektet som har som mål å utvikle Norges grønneste idrettsanlegg.

Møter energikrisen med handlekraft

På Corvus-fabrikken i Bergen sirkler roboter rundt en gruppe representanter iført gule vester fra det banebrytende samarbeidsprosjektet. Fra neste år skal tidligere båtbatteri fra Corvus Energy og 380 solcelllepanel fra leverandør FUSen sammen med teknologi fra Volte skape et energipositivt klubbhus på Nesttun Idrettsplass. Dette kommer 1000 aktive fotballspillerne i Fana IL Fotball til gode.

– Hver for seg er ikke delene revolusjonerende, men ved å koble sammen solcelleanlegg, overskuddsenergi og teknologi ligger vi langt fremme på dette området, forteller Tvedte. 

Sammen med sine gode samarbeidspartnere så fotballklubben forbedringspotensiale i sitt eget bærekraftsavtrykk, og samtidig muligheten for å minske strømregningen. Med det nylanserte prosjektet lever de virkelig opp til klubbverdien handlekraft. 

– Energikrisen treffer idretten veldig hardt, og kan være en trussel mot aktivitetsnivået vi legger opp til i dag. Ved å være handlekraftige og få et energipositivt klubbhus, sparer vi betydelige kostnader som vi kan investere ute på banen, sier Tvedte.  
 

En viktig læringsarena 

Sparebanken Vest gir i år bort 280 millioner kroner, og én prosent går til bærekraftsprosjektet på Nesttun Idrettsplass. 600 000 kroner er satt av til forprosjektet, og 2,2 millioner kroner til investering i solcellepanelene. 

– Vi er opptatt av bærekraft og oppvekstsvilkår, og dette prosjektet er helt i kjernen av hva vi ønsker å bidra til, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest. 

Han tror at alle områder og næringer må bidra i det grønne skiftet, og at bærekraftsfokuset kommer til å være sterkt på idrettsarenaer fremover. 

– Slik sett er dette et pinoérprosjekt som kan være spennende både i forhold til økonomi, og ikke minst når det gjelder utslipp. Vi er opptatt av å bidra der vi ser at det trengs midler for å få startet en prosess, og at læringen kan bli veldig viktig for mange. 

Mads Vik Tvedte i Fana IL Fotball mener det beste med prosjektet er at det kan inspirere andre til å gjøre det samme. 

– Man trenger ikke en stor stadion eller fabrikk for å tenke disse tankene. Man kan være et lite idrettslag eller en mindre bedrift, og likevel ha fokus på bærekraft og handlekraft. 
 
– Bærekraft og oppvekstsvilkår er viktige satsingsområder for Sparebanken Vest. Dette er et spennende prosjekt som kombinerer begge deler.
- Jan Erik Kjerpeseth
Fana IL

Teknologi knytter alt sammen

Corvus Energy og CEO Geir Bjørkeli deler Fana IL Fotballs tankesett om å være fremoverlent og handlekraftig, spesielt i utfordrende tider. Sammen med idrettsklubben og teknologileverandøren Volte har de kommet frem til løsningen som er vinn-vinn-vinn for alle parter. 

– Dette prosjektet er banebrytende for oss fordi vi får bruke brukte batteri på land etter at de har vært ombord i båtene. Det er viktig for oss å ha et komplett kretsløp for batteriene, og minimere miljøavtrykket. Ved å slutte ringen har vi full kontroll på batteriene i hele levetiden. Dette er en veldig god mulighet for oss til å teste og lære. 

“Second life” for denne typen industribatterier er et nytt kapittel, som egentlig hører fremtiden til. Etter at de første batteriene har hatt sin levetid til sjøs. 

– Dette prosjektet er veldig aktuelt. Det tar løsninger som mange venter på og tar de i bruk nå, sier daglig leder i Volte, Simen Armond.  

Solceller og batteri er en god kombinasjon. Strømproduksjonen er størst i sommerhalvåret og på dagtid. Dersom det produseres mer enn Fana IL Fotball bruker, kan dette lagres i batteriet og brukes på et annet tidspunkt. Voltes teknologi knytter sammen datastrømmene og gjør at bergensklubben optimaliserer verdien av egen strømproduksjon og bruker denne smart. 
Fana IL
– I Bergen har vi én fordel. Vi får vasket solcellepanelene hele tiden, sier den lattermilde CEOen i Corvus Energy, Geir Bjørkeli (tv). Her sammen med communications advisor Ørjan Håland, som også er trener for Fana IL Fotballs A-lag.
– En del bygg har solceller eller batteri, men uten at de har avansert styring der man inkluderer prognoser på forbruk og vær, sier Armond.

Strøm er ferskvare. For bygg som produserer mer enn de bruker av egen solkraft, vil avansert styring med prognoser også fra værmelding og forbruk, gi smartere utnyttelse av batterikapasiteten.  

Han legger til at handlekraft som en klubbverdi er veldig spennende. 

– Man trenger ikke å ha den store tekniske kompetansen selv for å få til et prosjekt som dette. Men man må ha driven til å gjøre noe og så samle de riktige kompetansemiljøene til å gjennomføre det.

Sparebanken Vest

Publisert 11. nov. 2022

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.