Farge
Fotballgutter

Start sparing i IPS og få skattefordeler

Har du en IPS-konto og klarer å fylle den opp innen 20. desember, kan du innkassere 8800 kroner i skattefradrag til neste år.
Bergen - Av: Marthe S. Berg-Olsen

Det er mange måter å spare til pensjon på. Noen sparer i fond, andre forsøker å bli kvitt gjeld. Individuell pensjonssparing – forkortet til IPS – har en klar fordel som ikke andre spareformer har: skattefradrag.

Skattefradrag på 22 prosent

– Det som er flott med IPS er at du får 22 prosent skattefradrag på sparebeløpet ditt. Hvis du sparer det årlige maksbeløpet på 40 000 kroner, kan du altså oppnå en gevinst på 8800 kroner, sier Jan-Tore Smith, banksjef og forbrukerekspert i Sparebanken Vest.

Start IPS sparing i dag og få skattefordeler

Du bestemmer selv hvor mye du vil spare – skattefordelen blir justert deretter.

Du velger selv grad av risiko

Pengene som du sparer i IPS blir investert i fond. Du velger selv hvilke fond du vil ha utfra hvor mye risiko du ønsker å ta.

– Vi i Sparebanken Vest har laget fem ulike løp som er tilpasset hvor lang horisont du har. Er du ung og ser pensjonisttilværelsen langt i det fjerne, kan du tillate deg å ta mer risiko enn hvis du bare har noen år før du blir pensjonist, sier Smith.

Kan ta ut pengene fra du fyller 62 år

Du betaler ikke formuesskatt på IPS-kontoen og skatten på avkastningen blir utsatt til når du tar ut pengene, fortsetter han. «Ulempen» er at pengene ikke kan tas ut før du fyller 62 år.

– Noen ønsker kanskje mer fleksibilitet enn som så – i så fall vil fondssparing være et godt alternativ. Også kommer det jo an på hvor disiplinert du er. For noen kan det kanskje være en fordel at pengene ikke kan tas ut før pensjonist tilværelsen kikker inn, smiler Smith. 

Start spareavtale i fond her

Snart får du egen pensjonskonto

Fra 1. februar 2021 får ca 1,5 millioner nordmenn en egen pensjonskonto der alle deler av pensjonen din blir samlet. Pensjonen din består av tre ting:

  1. Folketrygden
  2. Tjenestepensjon fra nåværende og tidligere arbeidsgivere 
  3. Det du har spart opp selv 

Jan-Tore Smith mener at dette er et stort fremskritt for folk flest – det blir enklere å ha oversikt.

– Mange har hatt flere ulike arbeidsgivere og har dermed pensjonskapitalbevis i flere banker. Når dette blir samlet på ett sted så slipper du å betale gebyrer og administrasjonskostnader til flere forvaltere, sier han.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor