Farge
Far og to sønner netthandler foran PC. Lys fra juletre i bakgrunnen.
I år er det mange som velger å kjøpe julegavene hjemmefra. Vær obs på fellene du kan gå i når du handler på nettet.

Slik bruker du vettet når du handler på nettet

Når julen nærmer seg er det høysesong for netthandel. Vi gir deg fem sjekkpunkter som sørger for at du kan handle trygt fra sofakroken.
Av: Sparebanken Vest

Mange velger nettet fremfor fysiske butikker for julegavehandel i år. Det kan være praktisk, men ikke alltid like trygt. Når mange folk ferdes på nettet, blir det også et ettertraktet sted for svindlere.  

– Heldigvis finnes det noen triks for hva du må se etter før du trykker på kjøpsknappen. Følger du disse, slipper du å bli lurt, sier Anne-Grethe Øvreås, som er ansvarlig for kort- og betalingstjenester i Sparebanken Vest. 

Hun kjenner godt til de mest vanlige svindelfellene på nettet.

Her er fem sjekkpunkter for hvordan du unngår dem:

  1.  Kan du handle i kjente, gjerne lokale butikker? Husk at mange lokale butikker tilbyr netthandel. Velger du en aktør i nærmiljøet støtter du også det lokale næringslivet i en vanskelig tid. Mange tilbyr «Klikk og hent». Da kan du hente varen i butikken, og slipper porto og lang leveringstid. Det er lurt å bruke butikker du har erfaring med, eller som andre du stoler på anbefaler. 

  2. Er nettbutikken seriøs? Finner du kontaktinformasjon og opplysninger om kundeservice på siden? Hvis ikke bør du styre unna. Vær spesielt obs på butikker som har produktnavnet i nettadressen. Ser du navn som www.canada-goosejakke.com eller uggsoutlet.info, er det ofte tegn på svindel.

  3. Hva er andres erfaringer med butikken? Google navnet og se hva kunder har skrevet om den. Du kan også besøke Trustpilot, en aktør som har spesialisert seg på anmeldelser fra kunder.

  4. Er nettsiden sikker?  Se etter hengelåsikon og bokstavene HTTPS til venstre i nettadressefeltet. Da vet du at tilkoblingen er kryptert og sikker. Se også etter merket for Trygg e-handel. Mer om trygg e-handel og en liste over sertifiserte butikker finner du her.

  5. Kjenner du fordelene med å betale med kredittkort? Når du handler med kredittkort på nett, er du godt beskyttet mot svindel. For hvis varen du har kjøpt er ødelagt eller ikke dukker opp, så sier Finansavtaleloven at du har krav på å få pengene tilbake. Det gjelder også dersom selskapet du handler hos går konkurs, noe som dessverre er en ekstra aktuell problemstilling nå for tiden. Bruker du Visa Gull kredittkort, kan du ta kontakt med oss for å få hjelp ved svindel

    En annen fordel med kredittkort er at pengene ikke trekkes fra kontoen din. Dermed kan du sjekke at beløpet er riktig, før du betaler fakturaen. Dersom du skulle bli svindlet, er det også trygt å vite at det ikke er dine egne penger som forsvinner

– For å få kontroll på kostnadene dine til julegaver, anbefaler vi å bruke Min økonomi i appen vår. Der ser du enkelt hva pengene dine har gått til. Når du bruker både kredittkort og bankkort fra oss, får du totaloversikt over forbruket ditt på ett sted, sier Anne-Grethe.

Vi ønsker deg en trygg og god julehandel. 

Anne-Grethe Øvreås
Anne-Grethe Øvreås er ansvarlig for kort- og betalingstjenester i Sparebanken Vest.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor