Farge
okonomi_reglene

9 økonomivettregler

Kan du fjellvettreglene? Da kan det hende du vil like fjellvettreglene i økonomiversjon. 
Bergen - Av: Sara Vabø

Når vi går på tur i fjellet, er vi rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Det er fordi vi tar de ni fjellvettreglene på alvor – her er våre ni forslag til økonomiregler for en sunn hverdag.

1. Planlegg pensjonen din og meld fra hvor du er forsikret

Vet du hvilken pensjonsordning arbeidsgiveren din har valgt til deg? Det er stor forskjell på en spareordning på 2 prosent og 7 prosent. Lytt til erfarne bankfolk som anbefaler sparing til egen pensjon.

- Med god planlegging og egen sparing, kan pensjonstilværelsen din bli ganske fin. Du kan også spare til pensjonen selv, enten gjennom IPS eller en spareavtale i fond.

Vet partneren din eller barna dine hvor du er forsikret? Har du ordninger gjennom jobben de burde vite om? Melder du fra, blir det lettere å hjelpe deg om du skulle bli syk. I tillegg er det enklere å se om du burde supplere med en egen livsforsikring.

2. Tilpass forbruket ditt etter betjeningsevne

Gjør løpende vurderinger av forbruket ditt og tilpass planene dine etter hva du har å rutte med. Vil du ha bedre oversikt over forbruket ditt? Da anbefaler vi Min økonomi i appen – en super tjeneste som gir deg en visuell oversikt over hva du bruker penger på. 

3. Ta hensyn til betalingsfrister og inkassovarsler

For noen av oss er det en selvfølge, for andre er det lett å vente litt med å betale regningene. Enkelte begynner til og med å gjemme dem unna. Betaling av regninger i tide er en sikker vei til sunn hverdagsøkonomi. Inkassogebyrer blir fryktelig dyrt i lengden, så de bør du unngå. 

4. Vær forberedt på uvær i aksjemarkedene

På samme måte som det kan blåse opp til fjells, kan det bli uro i aksjemarkedet. Dette vil du merke hvis du sparer i aksjer eller fond. Vi har laget Fondsskolen – både for deg som vil begynne å spare i fond og for deg som vil bli en tryggere fondssparer. 

5. Ta vare på nødvendig utstyr

Pass godt på kodebrikken din, selv om den bare ligger i en skuff. Plutselig får du deg nytt SIM-kort og da trenger du den.

6. Ta trygge veivalg – usikrede lån er ikke alltid det rette

Det kan være smart å bruke kredittkortet dersom du vet at det snart er lønningsdag som gjør at du kommer raskt i balanse igjen. Står du overfor en større utgift og har eid boligen din i flere år, kan løsningen være å øke boliglånet ditt. Sjekk ut ‘øke boliglån’ i appen eller nettbanken, før du søker om dyre usikrede lån og kreditter.

7. Prøv de nye verktøyene i appen – vit hvor pengene flyr

Vi har byttet ut kart og kompass med bank-appen. Her finner du for eksempel tjenesten Mine abonnement, hvor du enkelt kan avslutte abonnementer som du ikke bruker og hadde glemt at du hadde. Vi gjør jobben for deg.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu

Er det smart å vente et par år med å kjøpe den hytten dere har drømt om? Burde du egentlig tømme handlekurven og avslutte den digitale shoppingfesten? Det er ingen skam å snu – husk at veien er målet og at det kommer nye muligheter!

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Har du kommet ut i skikkelig ruskevær? Du trenger ikke å kjempe deg gjennom alt alene. Du kan søke ly på rådgiveren din sitt kontor. Vi hjelper deg med en gjennomgang av din økonomi og kan gi gode råd om veien videre.

Er du en kreativ sjel og ser vi kunne ha lagt oss tettere til fjellvettreglene noen steder?

Send oss gjerne dine tips på Messenger på Facebook, så oppdaterer vi artikkelen! Blir tipset ditt tatt med, sender vi deg Sparebanken Vest gaver i posten. Som for eksempel en paraply. Det tror vi du trenger. Ha en trygg høst og vær forsiktig der ute.


Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor