Farge
Gutt  sitter på ryggen, holder hendene foran fars øyne.
Fastrente passer for deg som vil ha forutsigbare låneutgifter fremover

Fast eller flytende rente - hva bør du velge?

Nå er rentene historisk lave i Norge, og mange lurer på om de bør binde renten. Det er dessverre ikke et enkelt svar på det. Men vi er her for å gi deg gode råd og gjøre det lettere å ta det valget som er riktig for deg. 
Av: Sparebanken Vest

I Norge er det vanligste å ha flytende rente på boliglånet. Det innebærer at renten, og dermed dine renteutgifter, kan øke og synke i løpet av lånets løpetid. Historien viser at flytende rente som regel lønner seg over tid, men det krever at du har økonomi til å tåle renteoppgang. 

Hvem passer fastrentelån for?

Fastrentelån passer for deg som ”ønsker å sove godt om natten” eller som vil ha en forsikring mot renteoppgang. Fastrente betyr at renten avtales for en bestemt tidsperiode. Renten kan bindes i 3, 5 eller 10 år. En kombinasjon av de to lånetypene, hvor du binder renten på en del av lånet, er også mulig. 

Når en fastrenteperiode utløper etter for eksempel fem år, kan du velge å få tilbud om en ny periode med fastrente, eller la lånet gå over til å ha flytende rente. 

I utgangspunktet passer fastrente for de aller fleste kunder. Men spesielt for kunder med høy belåningsgrad, som for eksempel deg som er i etableringsfasen og som gjerne har både boliglån og studielån, så kan det være hensiktsmessig å ha en klar forutsigbarhet på hva du skal betale fremover. 

Vurder økonomien og behovene dine 

Du bør ikke inngå en avtale om fastrentelån fordi du skal spekulere i renten. De færreste har forutsetninger for å spå rentene fremover, og gambling bør ikke være ditt utgangspunkt for å binde renten. Utgangspunktet bør være din økonomi og dine behov.

Er du i tvil om hva som passer for deg?

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor