Farge
Mann og bil
Her er tipsene du trenger for en trygg prosess ved kjøp av bruktbil.

5 tips ved kjøp av bruktbil

Bruktbiler som selges av privatpersoner er som regel «solgt som de er». Derfor er det viktig å sjekke bilens tilstand grundig. For å sikre en god handel holder det imidlertid ikke å sparke i dekkene og banke i panseret!
Bergen - Av: Sparebanken Vest

1. Gjør research og sett kriterier

Les deg opp! Når du skal kjøpe bruktbil, er det viktig å unngå impulskjøp. Vit hva du er ute etter i en bil, hvor mye du kan gi – og ikke minst: hvor mye du bør gi, altså bilens markedsverdi. Dette kan du sjekke ved et søk på tilsvarende biler som ligger til salgs på eksempel finn.no

2. Sjekk historikk og heftelser

Når du har funnet en aktuell bil, bør du be om å få tilsendt kopi av relevante papirer som vognkort, servicehefte og utstyrsliste. Sjekk om bilen har vært til service og fulgt serviceintervallene for å være sikker på at eventuelle garantier fortsatt gjelder. Levetid for deler på bilen kan ha blitt redusert dersom serviceintervallene ikke er blitt fulgt. 

Hvis du kjøper bilen av en privatperson er det viktig å sjekke at papirene er ekte, og lese dem nøye. Sjekk for eksempel at selgers navn stemmer overens med navnet på eier i vognkortet. Du kan også sende SMS til 2282, der du skriver «REGNR» før registreringsnummeret: REGNR AA00000. Tjenesten koster tre kroner. 

I tillegg bør du alltid sjekke kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll. Alt dette finner du hos Statens Vegvesen. Pass også på at eventuelle pantsettelser blir slettet ved overtakelse av bilen. Du kan sjekke om det er pantsettelser i bilen hos Brønnøysundregisteret. Det går helt fint å kjøpe en bil med heftelse så lenge denne blir slettet ved overtakelse av bilen. Dersom du skal ha billån hos oss og kjøper en bil med heftelse, betaler vi ut restgjelden først, og det overskytende til selgers konto. 

3. Be om tilstandsrapport – og om å få prøvekjøre

Det er viktig å undersøke bilens tilstand grundig. Be om en tilstandsrapport, for eksempel en NAF-test eller en rapport fra et autorisert verksted. Spør også selger om bilen har vært utsatt for kollisjoner eller større skader. 

Se også selv over bilen, og prøvekjør. Sjekk alt av elektronikk, som lys og aircondition, og at alle nøkler følger med. Det er også viktig å se over dekkene, samt avdekke eventuell rust på understell eller nedkanten av dører. Husk òg at bombrikken må skifte eier.

Bil på veien

4. Finansiering og forsikring må på plass

Det er viktig å ordne finansiering før du gjennomfører kjøpet. Det er nemlig ikke mulig å ta opp billån etter at bilen er kjøpt. Du kan beregne og søke billån raskt og enkelt i vår billånskalkulator.  Forsikring må tegnes når bilen omregistreres på ny eier.

5. Kjøpekontrakt og omregistrering

Skriv alltid kjøpekontrakt med selger. Her kan du gjerne bruke denne ferdige malen. Ta også vare på annonsen, og sørg for at en eventuell garanti gir deg rettigheter utover de alminnelige reklamasjonsreglene.

Lurer du på lån til ditt neste bilkjøp?

Hos Brage Finans får du billån til både nye og brukte biler.

Ut september har Brage Finans kampanje-renter på billån. Se priser 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor