Farge
Gutt hopper i havet fra brygge
Har du mulighet til å sette av litt av feriepengene dine til sparing? Hopp i det og start fast sparing i fond.

Nye feriepenger, nye muligheter

Rant planen om å spare noe av fjorårets feriepenger ut i sydensanden?  Eller planlegger du å få en bufferkonto for fremtiden? Kanskje du drømmer om å bli millionær?  Da bør du fortsette å lese.  
Bergen - Av: Morten Oehme

Juni er den måneden i året der kundenes kontoer har høyest saldo. Grunnen heter selvsagt feriepenger. Mange er heldige og får mer utbetalt enn vanlig og noen får også igjen på skatten.

Kickstart sparingen din nå

Kanskje du har opplevd å tenke «neste år» skal jeg spare noe av feriepengene mine, når sommerferien er over og kontoen er tom eller overtrukket? På grunn av Koronakrisen har mange endret sine sommerferieplaner. Utenlandsturen er gjerne avlyst og byttet ut med hotellbesøk i Norge, teltturer eller besøk hos venner. Kunder vi har snakket med sier at de skal "telte, dusje på hotell og telte igjen".

Så om dette gjelder deg, kan 2020 nettopp være året for å kickstarte sparingen en gang for alle.

Når har du spart en million?

Leste du videre fordi du ønsker å bli millionær? Det er faktisk ikke så urealistisk som det kan høres ut å spare opp en million. Det krever imidlertid litt tålmodighet og disiplin. 

Sett at du og familien har mulighet til å sette av 20.000 kroner til langsiktig fondssparing og samtidig starter en månedlig spareavtale på 1 500 kroner. Da kan du ha i overkant av 1 million kroner om 25 år*. Din totale sparing i 2020 vil da være 38.000 kroner, årlig sparing etter det er 18.000 i året. 

*Forutsetning: Årlig avkastning på fond 8,5 %

Sparing i fond eller nedbetaling av gjeld? 

Rentene på norske boliglån vil i løpet av juni bli satt ned til rekordlavt nivå. Det vil gi lavere utgifter for de fleste norske husholdninger, noe som er en god anledning til å starte fondssparing.

Vi skal ikke vise pekefinger og si at feriepengene dine skal brukes til fondssparing fremfor nedbetaling av gjeld, men det er et faktum at dersom vi ser tilbake på historien, så har den langsiktige avkastningen vært høyere i aksjemarkedet enn lånerenten på norske boliglån. 

Har du råd til det, anbefaler vi gjerne at du bruker det du «sparer» på rentenedsettelsene til langsiktig sparing i aksjefond eller kombinasjonsfond. 

På jakt etter en kombiløsning?

Vil du derimot ha kortere nedbetalingstid på lånet ditt, kan du selvsagt kombinere dette med fondssparing. Da får du litt av begge verdener: 

  • Gjør en ekstraordinær nedbetaling på lånet
  • Øk gjerne terminbeløpene.
  • Kickstart fondssparingen med et engangsbeløp
  • Fortsett med eller start fast månedlig sparing, 

Du står selvsagt fritt til å gjøre som du vil. Og for all del -  unn deg en ferie dersom du trenger det og har råd til det.  Men jeg kan i alle fall si «hva sa jeg» når du igjen tenker «neste år», dersom du ikke hopper i det nå. 

Lykke til med sparingen. Husk at du kan kontakte et av våre 33 kontor for hjelp med økonomien. Her kan du avtale time på telefon eller i kontor

Vil du starte månedlig sparing i dag?

Velg blant de skreddersydde sparepakkene våre og kom i gang raskt. Du finner helt sikkert en som passer for ditt sparemål.

GOD SOMMER!

 

Feriepenger – hva er det egentlig?

Om blogger

- Norske lønnsmottakere får hver sommer mellom 10,2 og 12,5 % av feriepengegrunnlaget utbetalt, avhengig av alder og om de har fire eller fem ukers ferie.

- I sum har du tjent opp disse feriepengene året før du skal ta årets ferie – i det som kalles opptjeningsåret.

- Du får feriepenger av det du har fått som arbeidsvederlag (lønn, bonus m.m.) i opptjeningsåret.

- Feriepengene du får i år, beregnes med andre ord ut i fra det du tjente i fjor.

Morten Oehme, leder for Sparin o plassering
Morten Oehme er leder for Sparing og plassering i banken.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor