Farge
Gutt sitter rolig i båten og speider med kikkert. Når børsene faller bør du som investor også sitte rolig.
Sparer du månedlig er vår generelle anbefaling å sitte rolig i båten, selv om fondsandelene dine synker i verdi. Aksjemarkedet har gitt investorene meget god avkastning på sikt.

Hva gjør du med fondssparingen når børsen stuper?

Oslo børs har hatt sitt største fall siden 1987 og mediene melder om kollaps i markedene. Du tenker kanskje at du bør selge fondene dine? Ikke gjør det før du har lest dette.
Bergen - Av: Sparebanken Vest

Mandag var en dyster dag på Oslo Børs og resten av verdens børser. Sparer du månedlig, er vår generelle anbefaling at du likevel ikke faller for fristelsen til å selge fondene dine, selv om de har sunket i verdi. Du bør heller ikke redusere sparebeløpet, sier Morten Oehme, langsiktig sparer og leder for sparing og plassering. 

Hva bør du gjøre som investor?

Kursbevegelsene vi var vitne til mandag denne uken var veldig store sett i historisk perspektiv og er det største børsfallet siden 1987. Det kan oppleves som skremmende for mange investorer.

 - Selv om de fleste har en langsiktig plan for sparingen sin, ser vi at mange blir kortsiktige når markedene faller. Årsaken kan ligge i det faktum at undersøkelser tyder på at smerten ved at markedet faller oppleves betydelig mer negativt for en investor enn gleden når markedet stiger tilsvarende.

Sparer du langsiktig, mener Morten at det likevel ikke er grunn til å få panikk. 

- Aksjemarkedet i et langt perspektiv har gitt investorene meget god avkastning. Det er viktig å huske på det også i urolige tider. 

Her er Mortens fire spareråd i urolige tider:

  1. Vær tro mot spareplanen din.  Dersom du sparer fast i fond bør du ikke justere ned det månedlige sparebeløpet, men holde deg tro til planen din og benytte anledningen til å kjøpe billigere andeler. Du bør til og med vurdere å øke sparebeløpet og kjøpe flere billigere andeler.

  2. Spre engangsinvesteringer over tid. Vil du benytte børsfallet til å gjøre en større engangsinvestering? Da kan det være lurt å kjøpe litt (1/3) nå, litt (1/3) om noen dager og resten (1/3) for eksempel om en uke. På den måten reduserer du risikoen rundt de store svingningene vi ser nå

  3. Hold hodet kaldt. Har du et langsiktig perspektiv, kan det være fornuftig å holde hodet kaldt og la være å trykke på «selg» knappen når det blåser som verst. Det er viktig å huske at fond handles med forsinkelse og at den verdien du ser i dine rapporter IKKE er den verdien du får hvis du selger i dag. Således er det for sent å beskytte seg mot for eksempel mandagens kursfall. Historisk sett har de aller største oppgangene kommet relativt nært etter store børsfall.

  4. Vurder risikoen i porteføljen din. Føles dette veldig ubehagelig på kroppen, har du kanskje for høy risiko i porteføljen din. Da kan det være lurt å justere andelen aksjer når markedene er roligere.

    Få også med deg disse 7 tipsene for å bli en trygg investor

Fortsatt usikker på hva du bør gjøre?

Vi er klar til å ta imot deg på våre 33 kontor eller på telefon. Avtal gjerne et møte med en av våre flinke rådgivere her

 

Risiko: Penger som plasseres i fond og aksjer kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. Du finner informasjon om risiko og kostnader i veilederen før du kjøper fond hos oss. Fondspakker med høyeste risiko passer for deg som planlegger å spare langsiktig.

 

 

Morten Oehme, leder for Sparin o plassering
Morten Oehme er leder for Sparing og plassering i banken.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor