Farge
Kvinnedagen - dame jubler ut vinduet på båt.
I 2019 valgte rekordmange kvinner å kjøpe aksjer og fond for første gang. Men det er plass til enda flere investorer.

Sju stalltips som gjør aksjesparing mindre skummelt

I 2019 valgte rekordmange kvinner å kjøpe aksjer og fond for første gang. Likevel sitter mennene fortsatt i førersetet når det gjelder sparing i aksjemarkedet. I anledning kvinnedagen gir vi deg noen viktige grunner til å begrave børsfrykten for bli en sparevinner.
Bergen - Av: Sparebanken Vest

Hvem betaler for maten familien spiser? I en husholdning er det ofte en vane for mange at utgifter til mat, klær, presanger og skolearrangementer går fra mors lommebok, mens far kanskje betaler for bilen – og biffen på lørdagen sammen med en flaske vin. 

- Slik trenger det ikke å være. Det er helt feil oppfatning at kvinner ikke er flink med penger, sier Morten Oehme, leder for sparing og plassering.

Menn sparer fortsatt mest

Ser vi på sparevanene våre, er det fortsatt slik at menn leder an både når det gjelder formue og investeringer. I snitt sparer menn i snitt 1080 kroner per måned i fond, mens kvinner sparer 780 kroner. De harde fakta viser også at menn har 134 milliarder mer i nettoformue enn kvinner og at hele 80 prosent av verdiene som er privateid på Oslo Børs er eid av menn. Når det kommer til IPS, så investerer kvinner bare halvparten så mye som menn. 

- Dessverre sier mange kvinner at de synes at fondssparing er skummelt. Det øker den økonomiske skjevheten mellom kjønnene, ettersom sparing i aksjefond har gitt langt høyere avkastning over tid enn sparing på konto, sier Morten.

Rekordmange kvinner ble aksjonærer i 2019

Gledelig statistikk fra AksjeNorge viser imidlertid at det skjedde store endringer i fjor. 2019 ble året hvor det var rekordmange nye aksjonærer på Oslo Børs med hele 21 821 personer.

- Spesielt gledelig er det at en fjerdedel av de nye aksjonærene var kvinner. Det er den kraftigste økningen noensinne. Jeg håper det representerer en dreining mot likhet i sparemarkedet mellom kvinner og menn, sier Morten, som gjerne bidrar med råd til våre kvinnelige kunder for å utjevne kjønnsforskjellene i sparemarkedet.

Sju gode grunnregler å huske på for å lykkes med fondssparingen: 

  1. Du får eierskap i lønnsomme bedrifter. Sparer du i aksjefond, så kjøper du eierskap i et flertall bedrifter som omgir deg i hverdagen - bedrifter som du med dine daglige innkjøp er med på å gjøre til lønnsomme selskaper.

  2. Du kan forvente at sparepengene vokser mer. Over tid kan du forvente en høyere avkastning ved å spare i aksjefond enn tradisjonell bankkonto og rentefond.

  3. Det kan være lønnsomt at markedene faller. Faller markedet i løpet av spareperioden din og du har lang horisont, er dette gunstig for deg. Du får kjøpt dine aksjefondsandeler billigere. Se på det som januarsalg :-).

  4. Ingen bindingstid, men tiden er din venn. Det er ingen bindingstid for aksjefondsparing, men sett deg gjerne en tidshorisont på 3-5 år.

  5. Regelmessig sparing lønner seg. En god løsning er å ha en fast dag rett etter lønn med automatisk trekk til fond.

  6. Ikke la deg skremme av mediene. Når markedene faller så blåser media dette ut av de verste proposisjoner. Samtidig sier de lite når markedet stiger.

  7. Viktigst av alt: Du kommer uansett ikke til å tape alt du investerer! Et fond består av flere selskaper. Skulle det gå dårlig med ett av dem, vil du som investor merke lite til det. De andre selskapene kan fortsatt gå bra, slik at det jevner seg ut. Alle bedriftene trenger ikke å gjøre det bra for at fondet skal øke i verdi.

Hvordan kan du komme i gang med sparingen?

Vi har gjort det enkelt for deg og du kan benytte våre digitale tjenester til å finne en spareløsning som passer deg. Det er enkelt å komme i gang og du styrer alt selv.  Sjekk ut de nye skreddersydde sparepakkene og start en spareavtale i fond på 1-2-3.

Er du fortsatt usikker på hvilken sparing som passer for deg? Vi er klar til å ta imot deg på våre 33 kontor eller på telefon.
Vi hjelper deg gjerne!

 

Risiko: Penger som plasseres i fond og aksjer kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. Du finner informasjon om risiko og kostnader i veilederen før du kjøper fond hos oss. Fondspakker med høyeste risiko passer for deg som planlegger å spare langsiktig.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor