Farge
Historisk sett har det aldri vært ulønnsomt å kjøpe aksjer og aksjefond når markedet har falt mye,  sier Morten Oehme, leder for Sparing og plassering.

Slik bør du spare når aksjemarkedet faller

Børsen har falt dramatisk de siste tre ukene. Usikkerheten vi mange føler på er stor. Er det nå du skal selge aksjefond eller stoppe spareavtalen din? Eller er det når alt har falt at du skal begynne å spare? Få med deg rådene fra vår erfarne spareekspert, Morten Oehme.
Bergen - Av: Morten Oehme

Det er ikke til å komme utenom at det er en veldig rar situasjon vi nå befinner oss i. Alle og enhver kjenner på trusselen fra en fiende vi ikke kan se – koronaviruset. Dette viruset som ingen hadde hørt om for fire måneder siden, styrer nå hverdagen vår. Skoler, butikker og institusjoner stenger og arbeidsplasser sender ansatte hjem for å jobbe hjemmefra. 

Vi opplever store bevegelser i aksjemarkedet som vi må tilbake til perioder som terrorangrepet 11. september 2001, Finanskrisen i 2008, Bankkrisen i Norge i 1987 og den store depresjonen på 1930 tallet, for å finne tilsvarende markedsbevegelser. 

Spørsmålet mange dermed stiller seg er om dette er tidspunktet for å kjøpe aksjer og aksjefond? 

Et kjent uttrykk i finansverden sier at «det er i dårlige tider at store formuer skapes». I dagens situasjon kan uttrykket gi mye lærdom for deg som allerede sparer langsiktig i aksjefond og deg som planlegger å starte sparing.

Vi får inn mange spørsmål fra bekymrede kunder som lurer på hva de de skal gjøre med fondssparingen sin. Andre lurer på om det er et gunstig tidspunkt å gå inn i aksjemarkedet nå. Jeg kan ikke gi deg fasiten, men kan gi deg noen svar ut i fra tidligere erfaringer med investeringer i urolige tider. 

Det har aldri vært ulønnsomt å kjøpe når markedet har falt mye

Det er selvsagt kjedelig å se sine fondsverdier falle, men det er faktisk slik at i et historisk perspektiv, så har det aldri vært ulønnsomt – dersom du har en middels eller lang tidshorisont – å kjøpe aksjer og aksjefond når de har falt så mye og så fort som de har gjort nå. Når det ser som verst ut i nyhetsbildet, får du flere aksjeandeler for samme pris. Å kjøpe etter en slik korreksjon, gir et veldig godt grunnlag for langsiktig sparing.

Hva gjør du med den faste spareavtalen din i fond?

Hold hodet kaldt og følg den opprinnelige spareplanen din! Når du sparer regelmessig så kjøper du både når aksjemarkedet går opp og ned.  Nettopp ved å fortsette den månedlige sparingen, også i urolige tider, kjøper du når markedene er billigere. Da får du flere fondsandeler for hver krone, slik at du kan du forvente å få høy avkastning på sparepengene over tid.  

Bør du selge aksjefondene dine nå?

Dersom sparemålet ditt ligger frem i tid, er det et dårlig tidspunkt å selge nå. Det er godt mulig at børsene vil fortsette å falle en stund til. Hvor lenge og hvor dypt er det ingen som vet.

Det vi imidlertid vet er at det er veldig langt igjen til toppen. Ser du du noen år lengre frem i tid, vil du sannsynligvis klappe deg selv på skuldra og berømme deg selv for en god avgjørelse når du velger å sitte gjennom, og aller helst posisjonere deg ytterligere i et aksjemarked som stadig blir mer og mer attraktivt.

Så du mener at det gunstig å starte sparing i aksjefond nå?

Verden og menneskeheten har gang på gang vist en enorm evne til å justere seg, endre adferd, finne løsninger og komme styrket ut av kriser. Vi ser nå en enorm mobilisering verden over som jeg er sikker på vil gi resultater og bidrar til at vi kommer styrket ut av dette også. 

I etterkant angrer man gjerne at man ikke benyttet anledningen til å kjøpe aksjer og aksjefond i krisetider. Jeg er sikker på at dette fallet på lengre sikt også vil representere en god mulighet til å vekte seg opp i aksjefond med et lengre perspektiv.

Med andre ord, det er på tide å rigge opp stormseilet og prøve seg på vannet igjen. Det kommer til å bli en interessant reise, men sola vil igjen titte frem. Også denne gangen først i øst.

Usikker på om du har rett sammensetning i spareporteføljen din?

Vi hjelper deg! Her kan du avtale et telefonmøte med en av de erfarne sparerådgiverne våre

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor