Farge
Mann som surfer.
For å bli god, må surferen være i vannet lenge. For å få høy avkastning, bør du som sparer i aksjefond være i markedet over tid.

Hvordan kan du utnytte fest og nedturer på børsen?

Skal du bli god til å surfe må du være i vannet lenge. På samme måte bør du som investerer i aksjefond være i markedet over tid. Det gjelder enten det er fest eller blåser opp til storm på børsen.
Av: Sparebanken Vest

I desember 2018 var det mange som spådde børsene nedenom og hjem. Det ble smertelig motbevist i starten på 2019, som fikk en av de beste børsoppgangene noensinne. 2019 ble et veldig bra år for de globale aksjemarkedene.

- Over tid har aksjemarkedet gitt investorene meget god avkastning, men mange glemmer å løfte blikket, mener Morten.

Gode utsikter for 2020

Oslo Børs leverte solid avkastning på 16,5 % i 2019, men det blekner i forhold til de amerikanske indeksene hvor den teknologitunge Nasdaq indeksen leverte hele 36,7 % - godt hjulpet av teknologigigantene Facebook og Amazon. De øvrige amerikanske indeksene fulgte hakk i hel, hvor den brede indeksen Dow Jones leverte 25,3 % og den mer spissede indeksen S&P 500 Indeks leverte 31,4 %.

De globale aksjemarkedene har så langt i 2020 vist et fint driv og fortsetter takten fra 2019. 

- Det er selvsagt ikke sikkert at markedene i 2020 blir like gode som i fjor. Vil handelskrigen mellom USA og Kina løse seg? Finner England en løsning rundt Brexit? Og får de Europeiske markedene fotfeste igjen? Det er slett ikke umulig, og da er det ingenting i veien for at 2020 kan bli et veldig bra år det også.

USA og Kina

Paradoksalt nok er det de samme problemstillingene som tynget markedene på slutten av 2018, som mediene skriver om i dag. Det siste nye nå er at USA og Kina har signert fase 1 av en handelsavtale hvor Kina forplikter seg blant annet til å øke importen fra USA og beskytte amerikanske immaterielle rettigheter.

- Markedene har så langt reagert positivt på avtalen, men det gjenstår mye arbeid og forhandlinger før fase 2 kan landes for de to landene. Det kan medføre at markedene trekkes opp og ned – alt etter hva Donald Trump Twitrer eller uttaler.

Oppturene kommer ofte etter børsfall 

Mister nattesøvnen når markedene faller? Da er det riktig at du justerer posisjonene dine. Men å selge alt, mener Morten er helt feil strategi for deg som investerer langsiktig.

- Ligger du på stranden når den perfekte bølgen kommer, har du mistet den. Det samme gjelder om du har forlatt markedet i en bølgedal, før det begynner å stige igjen.

Du bør heller søke å kjøpe mer når markedene faller – det har nemlig vist seg at de absolutt største oppturene i aksjemarkedene kommer direkte etter betydelige fall. 

- Har du som investor solgt deg ut – eller som surferen ville gjort – lagt seg på stranden, ja – så rekker du ikke å komme inn igjen, sier han.

Mange grunner til å investere

For deg som er bekymret for å tape midlene du investerer i aksjemarkedet, har Morten noen viktige påminnelser. Blant annet er det slik at aksjemarkedet på mange måter tar hensyn til inflasjon.

- Selskapene du investerer i vil hele tiden endre prisene i takt med inflasjonen på varene de selger eller produserer. Det gjør at du minst kan forvente å bevare midlene du investerer, sier han.

Det er ingen garanti for at historien tegner et bilde som blir fremtiden. Men så lenge økonomien går fremover og vi som investorer beholder troen på at verden vil bestå, så bør vi også tro at markedene stiger.

- Ikke minst gjelder det dersom du regner med at børsnoterte selskaper fortsatt vil produsere etterspurte varer og tjenester på en lønnsom måte.

Det er også viktig å huske at selskapene du investerer i bidrar til verdiskapning i samfunnet i form av blant annet ansettelser, skatter og innkjøp.

 - Som investor er du dermed med på å holde hjulene i gang for hele økonomien, sier han.

Er du rigget for fremtiden?

På lik linje med at surferen sjekker værmeldingen for å se når det er optimal vind, oppfordrer Morten deg til å ta kontakt med rådgiveren din for en diskusjon om hvordan porteføljen din er rigget for fremtiden. 

- Ta minst to årlige gjennomganger med rådgiveren for å se til at du er optimalt plassert, oppfordrer han. 

Spar i fond hos oss

Vi hjelper deg med å finner den spareløsningen som er optimal for deg. Avtal møte med rådgiveren din her, chat med oss eller eller ring oss på telefon.

Her finner du oversikt over fondene vi tilbyr. 

Risiko: Penger som plasseres i fond og aksjer kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. Du finner informasjon om risiko og kostnader i veilederen før du kjøper fond hos oss. Fondspakker med høyeste risiko passer for deg som planlegger å spare langsiktig.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor