Farge
IPS - Eldre par i regnet
IPS er den spareformen som gir deg mest igjen for pengene.

Få mest igjen for sparepengene med IPS

Gikk du glipp av alle fordelene med sparing i IPS i fjor? Starter du sparing nå, er det enklere å fylle opp IPS-kontoen i år.
Bergen - Av: Sparebanken Vest

Drømmer du om late dager ved bassengkanten, lange vandreturer i fjellheimen eller frihet til å reise hvor du vil i pensjonstiden? Da kan IPS være et smart valg.

Med Individuell pensjonssparing (IPS) kan du spare opptil 40 000 kroner hvert år og få 22 % i skatteutsettelse i 2019. Det betyr at du får 8 800 kroner igjen på skatten, dersom du sparer hele beløpet.

 – IPS er en fleksibel løsning. Du velger sparebeløpet selv og plasserer pengene i de fondene du vil, forteller Morten Oehme, leder for sparing og plassering i Sparebanken Vest.

Hvem passer IPS for?

IPS passer for deg med god økonomi eller for deg som ønsker å spare langsiktig til pensjon. Det du sparer i IPS kan tidligst tas ut når du er 62 år. Utbetalingen må da skje over minimum 10 år. Alle som velger IPS må være komfortabel med det.

– Fordelen er at pengene faktisk går til det du sparer til. Du skatter ikke av avkastningen underveis og du slipper å betale formueskatt for det oppsparte beløpet. Dermed er IPS den spareformen som gir deg mest igjen for pengene, sier Morten.

Hva får du utbetalt i pensjon?

Pensjonskalkulatoren vår viser deg enkelt hvor mye du får utbetalt i pensjon. En 40 åring som jobber i det offentlige og tjener 500.000 kroner i året vil få utbetalt 287 000 kroner i pensjon. Er det tilstrekkelig til å gjøre alt du har lyst til å gjøre når du blir pensjonist?

– Det er en helt annen aktivitet blant pensjonister nå enn det var før. Alle pensjonister går ikke på ringleik og drikker kaffe i pensjonistforeningen lenger. Mange er i Syden og nyter livet, sier Morten. Han ivrer derfor etter å hjelpe kundene til å starte sparingen tidlig nok.

Lønner seg å starte tidlig

– Jo før jo bedre, men mange synes det er fint å begynne når de er mellom 40 og 50 år. Da har kanskje ungene begynt å flytte ut og økonomien er mer ordnet. Det er heller ikke mer enn rundt 20 år til du kan gå av med pensjon. Derfor er det et gunstig tidspunkt å begynne å spare, mener han.

Det krever mindre summer om du starter å spare tidlig, og det blir dyrere dess lengre du venter. For hvert tiende år som går, må du som regel tredoble sparingen for å nå samme sum. 

Det betyr at om du setter av 300 kroner i måneden fra du er 30 år, må du forvente å sette av 900 kroner i måneden fra du er 40 år for å spare opp like mye til du pensjonerer deg.

– Renteeffekten blir også større når du begynner tidlig, slik at du må spare mindre penger totalt sett. Men det er lønnsomt å spare, uansett alder.  Det enkleste er å spare litt hver måned. Da blir det også lettere å spare hele maksbeløpet for IPS på 40 000 kroner i året. 

Mange sparemuligheter

Ikke alle er ønsker å låse sparepengene til de nærmer deg pensjonsalder. Da finnes det andre gode sparemuligheter enn IPS. 

- Vi ser flere unge som deler sin sparing mellom en aksjesparekonto og IPS. På den måten får de full fleksibilitet i Aksjesparekontoen og langsiktig pensjonssparing i IPS. Vi hjelper deg gjerne med diskusjon rundt dette slik at alle fordeler og eventuelle ulemper blir belyst. 

Ta kontakt med oss i banken, så finner vi sammen en ordning som passer deg og din situasjon.

 

 

Morten Oehme, leder for Sparin o plassering
Morten Oehme er leder for Sparing og plassering i banken.

Fakta om IPS

Om blogger

- Pengene er bundet til pensjon og kan tas ut fra du fyller 62 år

- Du kan spare i IPS fra du er 18 år til du er 75 år

- Utbetalingen skal skje over minimum 10 år og skal vare til du er minst 80 år

- 22 % skattefradrag på sparebeløpet (2019)

- Hele sparebeløpet er fritatt for formueskatt

- Utsatt skatt på avkastningen til du tar pengene ut

- Samme skattesats på uttaket som skattefradraget på innskuddet (22 % i 2019) 

-  Velg mellom fast spareavtale eller å sette inn penger når du ønsker

- Du kan fritt velge i fond med ulik risiko

 - Kostnadsfritt å eie en IPS hos oss. Du betaler kun forvaltningshonorar i fondene. 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor