Farge

Bør du binde renten?

Spørsmålet om du skal velge fast eller flytende rente avhenger av livssituasjonen din
Bergen - Av: Sparebanken Vest

Rådgiver Helene med headset 

Hvis du er avhengig av forutsigbare utgifter, kan det være hensiktsmessig å vurdere fastrente på boliglånet.

 – Om fastrente er det beste for deg avhenger av din egen økonomi og livssituasjon. Ta gjerne kontakt med oss for å se hvordan en renteøkning påvirker din økonomi, sier kunderådgiver Helene Terkelsen.

Ønsker du trygghet?

Det spås at renten skal stige de neste årene, og kundene bør være forberedt på dette. Har du et lån på kr 4 000 000 kroner og renten øker med 0,5 %, utgjør dette 20 000 kroner mer i renter i året. Spørsmålet er da om du vil kunne betjene lånet når renten øker. Eller om du ønsker mer forutsigbare låneutgifter ved å binde renten.

– Historisk sett har folk vært tjent med å ha flytende rente. Hvis du vurderer å binde renten, bør det være fordi du ønsker forutsigbarhet og trygghet, og ikke fordi du vil tjene på det, råder Terkelsen.

Billig forsikring

Når det er sagt, så er fastrenten historisk lav nå, så dersom du vurdere å binde renten, kan det være et godt tidspunkt å gjøre det nå.

- Et fastrentelån kan ses på som en forsikring mot høye rentekostnader i fremtiden. Akkurat nå er fastrenten laverere enn den nominelle, noe som gjør at det blir en billig forsikring. 

Flytende- eller fastrente på lånet

Med fastrentelån velger du å binde lånet ditt til en avtalt sats i 3, 5 eller 10 år. Dette sikrer deg mot renteoppgang, men du risikerer også å tape ved rentenedgang. Med fastrentelån er du bundet til din nedbetalingsplan og du kan i utgangspunktet ikke betale ned ekstra på boliglånet i bindingsperioden. Et lån med flytende rente vil gi denne typen fleksibilitet, og du har mulighet til å betale ned lånet raskere enn planlagt.

– Du kan binde hele eller deler av boliglånet ditt til en fast rente. Hvis du har et lån på kr 4 000 000 kroner og velger å blinde halvparten, vil ikke den eventuelle renteøkningen bli like dramatisk. Du har samtidig fleksibilitet ved at du kan betale ekstra ned på lånet med flytende rente, sier Terkelsen.

Du kan enkelt sjekke boliglånskalkulatoren for å se hva ditt lån vil koste med flytende og fast rente.

Fordeler med fastrentelån

Om blogger
- Fast terminbeløp hver måned gir mer forutsigbarhet

- Lav rente over lang tid uavhengig av renteøkninger

- En renteøkning kan gi trangere økonomi. Fastrentelån kan være løsningen

Ulemper med fastrentelån

Om blogger
- Mindre fleksibilitet. Du kan i utgangspunktet ikke betale ned ekstra på boliglånet i bindingsperioden.

- Dersom renten går ned i avtaleperioden tjener du ikke på dette. 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor