Farge
Par holder frem husnøkkler

5 tips til dere som skal kjøpe bolig sammen

Uansett om dere kjøper bolig sammen, eller om en skal kjøpe seg inn i boligen til den andre, er det et par ting som må på plass. Rådgiver Helene Terkelsen tar dere gjennom det aller viktigste.
Bergen - Av: Sparebanken Vest

1. Få felles økonomi

Terkelsen anbefaler nye samboere å opprette en felles budsjettkonto der de faste fellesutgiftene som boliglån, forsikring og strøm trekkes automatisk. 

– Det er en oversiktlig og praktisk måte å ha felles økonomi på. Dere kan enkelt opprette et fast trekk til budsjettkontoen via nett- og mobilbanken. 

2. Avklar eierandel

Uansett om dere skal kjøpe bolig sammen eller en av dere skal kjøpe dere inn, må dere ta stilling til hvor stor eierandel hver av dere skal ha i boligen. Dere må finne ut hvor mye egenkapital hver av dere skal gå inn med. Dersom dere går inn med ulik egenkapital og vil betale like mye på lånet hver måned, kan det løses med ulik eierandel. Regnestykket for en leilighet på 3 000 000 kr kan da se slik ut;

eierandel bolig eksempel 

3. Unngå «samboerfellen»

Skal du kjøpe deg inn i samboers bolig, anbefaler vi at dere først får en verdivurdering på boligen, og deretter avtaler hvor stor andel hver av dere skal eie.

– Når eierandelen er avklart, er det viktig at det nye eierforholdet sikres, ved at eierforholdet tinglyses.

Å tinglyse eierforholdet innebærer at den som kjøper seg inn må betale en dokumentavgift på 2,5% av markedsverdien til den andelen av boligen som kjøpes. Dette kan bli en stor utgift, men tinglysningen er veldig viktig å få på plass. Andels- og aksjeleiligheter er heldigvis fritatt for dokumentavgift.

– Uten tinglysing av eierforholdet risikerer du å kun sitte igjen med ansvar for lånet, og ikke noe eierskap i boligen. Et annet viktig element er at du blir beskyttet mot samboers eventuelle kreditorer. Jeg anbefaler derfor tinglysing selv om det er en stor utgift, forklarer Terkelsen. 

 4. Skriv samboerkontrakt

I samboerkontrakten bør dere ha en oversikt over felles eiendeler, hvor mye dere eier hver og hvordan dere fordeler utgiftene. Uten en samboerkontrakt kan det ved et eventuelt brudd bli tvist om eiendeler og hvem som har ansvaret for gjelden. I tillegg anbefaler vi å skrive et testament, da samboerkontrakt kun er gyldig ved brudd.

– Det er viktig å ha dette i orden, og ikke tenke at «dette skjer uansett ikke med oss». Å oppdatere samboerkontrakten jevnlig er også viktig. Det kan oppstå endringer underveis i samboerskapet som vil kunne få betydning for eierforholdet, sier Terkelsen.

5. Få på plass personforsikringer

Som samboer er du dårlig stilt dersom noe skulle skje den andre parten, derfor er det viktig å tenke på personforsikringer når man kjøper bolig sammen.

– En samboer har ikke de samme rettighetene som en ektefelle. Dere arver ikke den andre parten med mindre dere venter eller har felles barn, eller det er testamentert. Det er derfor veldig viktig å ha forsikringene i orden dersom det skulle skje noe, slik at den andre er økonomisk sikret, poengterer Helene Terkelsen. 

Kontakt en rådgiver

Terkelsen anbefaler å ta kontakt i god tid når dere ønsker å ta opp boliglån. Sparebanken Vest tilbyr rådgivning på kontor, men mange syns det er greit å ta det på telefon eller e-post. Det er enkelt å booke et møte gjennom vårt møtebookingsystem enten du er kunde hos oss eller ikke. Her kan du se når rådgiverne har tid og booke et møte når det passer deg. 

Tre glade rådgivere

Eirik Vevatne, Magne Fivelstad og Helene Terkelsen er alle autoriserte finansielle rådgivere. De kan nås på telefon 915 05555 hver dag frem til kl. 23.00. (Foto: Tove Lise Mossestad) 

– Ikke vær redd for å slå på tråden. Vi kan se på muligheter dersom dere mangler egenkapital, og gi råd om hvordan dere skal nå målet. Vi prøver alltid å finne gode løsninger for våre kunder, forsikrer hun.

Her kan du beregne pris på boliglån hos oss.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor