Farge
Mann som surfer.
På samme måte som surferen må være i vannet lenge, bør investorene være i markedet. Det øker sjansene får at avkastningen blir god..

Viktigheten av langsiktig sparing

I desember 2018 var det mange som spådde børsene nedenom og hjem. Det ble smertelig motbevist i starten på 2019, som fikk en av de beste børsoppgangene noensinne. – Mange glemmer å løfte blikket, sier Morten Oehme, ny leder for sparing og plassering i Sparebanken Vest. 
Av: Sparebanken Vest

Det var mye som tynget markedene på slutten av 2018 og paradoksalt nok er det de samme problemstillingene det skrives om i mediene i dag. 

Donald Trump-tweets  og Brexit

- Donald Trump kommer med stadig nye tweets som amerikanerne så fint sier at «pisker» markedene. Med det menes at markene reagerer veldig fort på ulike innspill som kommer fra Trump i form av Tweets eller øvrige kommentarer, sier Morten.

 I England kjempes det også fortsatt fra begge sider om England skal ut av EU eller forbli. Det stilles spørsmål om hvor oljeprisen skal og hvordan fremvoksende økonomier er rigget for en langvarig handelskrig mellom USA og Kina.

Glemmer å løfte blikket

-  Aksjemarkedet har over tid gitt investorene meget god avkastning, men mange glemmer å løfte blikket. I tillegg er det viktig å huske at aksjemarkedet på mange måter tar hensyn til inflasjon, mener Morten.

Han understreker at selskapene du investerer i kontinuerlig vil endre prisene i takt med inflasjonen på de varene de selger eller produserer. Det gjør at du minimum kan forvente å bevare midlene du investerer. 

- I tillegg krever aksjeinvestorene en risikopremie - en belønning for å ta risiko - for å investere i aksjer fremfor å investere i rentepapirer eller bankinnskudd.

Det er også viktig å huske at selskapene du investerer i bidrar til verdiskapning i samfunnet i form av blant annet ansettelser, skatter og innkjøp.

 - Som investor er du dermed med på å holde hjulene i gang for hele økonomien, sier han.

Mange blir kortsiktige når markedene faller 

Mange investorer blir ofte veldig kortsiktige når markedene faller og de ønsker å selge seg ut.  Når det stiger er det ofte motsatt – og man både tenker og ønsker at det aldri skal ta slutt. 

- Undersøkelser har vist at smerten ved at markedet faller 1 prosent oppleves betydelig mer negativt enn gleden en investor føler når markedet stiger 1 prosent, sier Morten, som liker å sammenligne markedene og investorene med bølger og surfere. 

Tenk som en god surfer

- Det er nemlig slik at skal du bli god å surfe må du være i vannet lenge. Surferen kan padle lenge rundt – for han vet at dersom han går ut av vannet så får han i alle fall ikke surfet den perfekte bølgen som han gjerne vil ri. 

- På samme måte som surferen ikke vil gå ut av vannet, bør investorene være i markedet, sier Morten. 

Oppturene kommer ofte etter børsfall

Han mener det er viktig og rett å justere posisjonene dine dersom du som investor mister nattesøvnen, men å selge alt er helt feil strategi dersom du investerer langsiktig.

- Du bør heller søke å kjøpe mer når markedene faller – det har nemlig vist seg at de absolutt største oppturene i aksjemarkedene kommer direkte etter betydelige fall. Har du som investor solgt deg ut – eller som surferen ville gjort – lagt seg på stranden, ja – så rekker du ikke å komme inn igjen, sier han.

Og det er lett å tenke at det bare er et blaff - mange gjorde nok det da markedene tok seg opp igjen etter desember 2018 eller i kjølevannet av finanskrisen. 

Er porteføljen din rigget for fremtiden?

- Det er ingen garanti for at historien tegner et bilde som blir fremtiden, men så lenge økonomien går fremover og vi som investorer beholder troen på at verden vil bestå, og at børsnoterte selskaper vil produsere varer og tjenester det er etterspørsel etter på en lønnsom måte – ja, så bør vi også tro at markedene stiger over tid, fastslår han. 

På lik linje med at surferen sjekker værmeldingen for å se når det er optimal vind, oppfordrer Morten deg til å ta kontakt med rådgiveren din for en diskusjon om hvordan porteføljen din er rigget for fremtiden. 

- Ta minst to årlige gjennomganger med rådgiveren for å se til at du er optimalt plassert, oppfordrer han. 

Vil du vite mer om fondsmarkedene?

Den månedlige fondskommentaren vår holder deg oppdatert

Spar i fond hos oss

Vi velger fond for deg som vi har tro på og som har gjort det bra over tid. Finn ut mer om fondssparing her

 
 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor