Farge
Konfirmanter
Dersom planen er å spare konfirmasjonspengene, er vår varmeste anbefaling å starte BSU eller sette noe i fond.

Slik bør konfirmanten å spare for fremtiden

Mange konfirmanter sitter for første gang med en aldri så liten formue å forvalte etter den store dagen. Hvordan velger de riktig måte å spare pengene på?
Av: Sparebanken Vest

Mange ungdommer ønsker at de hadde mer kunnskap om personlig økonomi.  Lærer du ungdommen en ting eller to om sparing i tidlig alder, slipper de kanskje å få seg en overraskelse når de skal stå på egne ben med trangt studentbudsjett.

Spar langsiktig i fond

Har konfirmanten fått pengegaver og ønsker å spare dem for fremtiden? Da er fondssparing et smart valg. Ved å sette en del av pengene i fond, kan du få høy avkastning over tid. 

Det finnes ikke noen fasit på hvor mye et fond vokser eller synker, men historien har vist at det vil stige i verdi over tid. Mange fond har en forventet avkastning over tid på opp mot 7 prosent årlig.

- Du trenger ikke være god i hoderegning for å forstå at pengene ikke vil vokse like mye på en sparekonto i dag. Det er likevel viktig å være klar over at verdien på pengene vil svinge når de står plassert i fond . Derfor anbefaler vi fond, kun dersom ungdommen skal spare lenge.

Er du villig til å se at pengene svinger i verdi, kan belønningen bli stor. I løpet av 10 år kan konfirmasjonspengene ha flerdoblet seg dersom de står plassert i fond! Er planen derimot å bruke pengene om ett år eller to, er det tryggere å sette dem på en sparekonto. 

Ekspertene anbefaler BSU 

Dersom planen er å spare lenge, anbefaler vi også varmt å starte BSU (boligsparing for unge).  Ingen sparing er mer lønnsom enn det, siden ungdommen får bankens beste rente og skattefradrag for sparingen.  Alle kunder under 19 år får 300 kroner i gave fra oss når de åpner BSU-konto. Det er en god start på sparingen. 

Kom i gang tidlig

En av fordelene med BSU er at du kan trekke fra 20 % av årets sparebeløp på skatten. Konfirmanter har ikke skattbar inntekt og kan derfor ikke utnytte dette fradraget. Likevel kan det være smart å begynne tidlig å spare i BSU.

- Vi ser at mange av de som starter BSU-sparing etter at de har fått seg jobb, ikke klarer å fylle opp BSU-kontoen. De er gjerne studenter og har ikke høy nok inntekt hele perioden til å spare 25 000 kroner hvert år. Derfor anbefaler vi alle å ha BSU-kontoen klar allerede fra 15-årsalderen..

Mange sliter med å fylle opp BSU-kontoen med 300 000 kroner, som er maksbeløpet du kan spare. De er gjerne studenter når de starter sparingen og har ikke høy nok inntekt hele perioden til å sette av 25 000 kroner hvert år. Derfor anbefaler vi alle å ha BSU-kontoen klar allerede fra 15-årsalderen.

- Har du BSU-kontoen klar, er det enklere å sette inn litt penger på den for eksempel hvis du får pengegaver. Når ungdommen får fast jobb og betaler skatt, er det en god anledning å starte fast sparing i BSU. Da får de også med seg den gunstige skattefordelen.

Alle under 19 år som oppretter en BSU-konto hos oss får 300 kroner i gaveinnskudd. Det er en god start på sparingen. 

Så enkelt får ungdommen BSU-konto

 


 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor