Farge
Konfirmanter
Dersom planen er å spare konfirmasjonspengene, er vår varmeste anbefaling å starte BSU eller sette noe i fond.

Slik lærer du konfirmanten å spare for fremtiden

Mange konfirmanter sitter for første gang med en aldri så liten formue å forvalte etter den store dagen. Hvordan velger de riktig måte å spare pengene på?
Av: Sparebanken Vest
Mange ungdommer ønsker at de hadde mer kunnskap om personlig økonomi.  Lærer du ungdommen en ting eller to om sparing i tidlig alder, slipper de kanskje å få seg en overraskelse når de skal stå på egne bein med trangt studentbudsjett.

Ekspertene anbefaler BSU 

Dersom planen er å spare lenge, er vår varmeste anbefaling å starte BSU (boligsparing for unge).  Ingen sparing er mer lønnsom enn det, siden ungdommen får bankens beste rente og skattefradrag for sparingen.  Alle kunder under 19 år får 300 kroner i gave fra oss når de åpner BSU-konto. Det er en god start på sparingen. 

Kom i gang tidlig

Vi ser at mange sliter med å fylle opp BSU-kontoen med 300 000 kroner, som er maksbeløpet du kan spare. De er gjerne studenter når de starter sparingen og har ikke høy nok inntekt hele perioden til å sette av 25 000 kroner hvert år. Derfor anbefaler vi alle å ha BSU-kontoen klar allerede fra 15-årsalderen.

- Har du BSU-kontoen klar er det enklere å sette inn penger på den for eksempel hvis du får pengegaver. Når ungdommen får fast jobb, er det en god anledning å starte fast sparing. Da får de også med deg den gunstige skattefordelen.

Alle under 19 år som oppretter en BSU-konto hos oss får 300 kroner i gaveinnskudd. Det er en god start på sparingen. 

Så enkelt får ungdommen BSU-konto

Spar langsiktig i fond

Ved å sette pengene i fond kan du få høy avkastning, men da øker også risikoen fordi verdien på pengene vil svinge. Derfor anbefaler vi fond, kun dersom ungdommen skal spare lenge.

- Fondssparing har vist seg å være langt mer lønnsomt enn banksparing over tid. I løpet av 10 år kan konfirmasjonspengene ha doblet seg dersom de står plassert i fond! Er planen derimot å bruke pengene om ett år eller to, er det tryggere å sette dem på en sparekonto. 

Sett tydelige mål

Det er alltid enklere å spare dersom du har et helt konkret mål. Et godt sparemål for en tenåring kan være lappen, den første ferieturen alene, egen bil, eller bolig når den tid kommer. Oppfordre ungdommen til å tenke gjennom hva de ønsker å spare til. Da er det lettere å opprettholde motivasjonen.
 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring 915 05555

Åpent man-søn 07-23

Ring oss

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor