Farge
Puss opp i tide!

Puss opp i tide

Går du med tanker om å selge boligen din snart? Eller kanskje om noen år? Vår erfarne eiendomsmegler, Therese Schütz Pettersen, forteller deg hvordan du bør investere i boligen – både for få glede av det selv, og få igjen for det når du selger.
Av: Sparebanken Vest

Det er flere ting du bør ta hensyn til dersom du ønsker å gjøre investeringer i boligen din. Hvor lenge har du tenkt å bo der før du skal selge? Hvor attraktiv er boligen? Dersom boligen er tungsolgt eller markedet er tregt, er det enda viktigere at boligen har gode kvaliteter.

– Da kan det være avgjørende at du investerte i automatsikringer, fikk ny benkeplate på kjøkkenet eller skiftet gulvet, sier eiendomsmegler Therese Schütz Pettersen i Eiendomsmegler Vest.

Førsteinntrykk selger

Å gi kjøper et godt førsteinntrykk er helt avgjørende for et salg. For en enebolig er det dermed viktig med en innbydende hage. En fin terrasse med utemøbler og god belysning kan selge huset allerede før kjøper går inn døren.

– Uteområdet blir ofte nedprioritert, noe som er veldig synd. Det er det første kjøper ser på visning, og det krever ikke store investeringer for å få gode resultater. Bygger du terrasse dersom huset ikke har det, investerer i noen planter og gruser eller asfalterer inngangspartiet, er mye gjort. Tenk riktig belysning og koselige utelamper. Det får du glede av selv også, anbefaler eiendomsmegleren.

Hun er tydelig på at det ellers er viktig med generelt vedlikehold, som å male huset, klippe hekken og rense mose på taket.

Therese Schütz fra Eiendomsmegler Vest

– Puss opp i tide, og få glede av investeringene dine både før og når du skal selge boligen, anbefaler eiendomsmegler Therese Schütz Pettersen.

Smart å fokusere på overflatene

Inne i huset eller leiligheten bør du også fokusere på førsteinntrykket og se på overflatene i interiøret. Mindre grep kan gjøre mye for trivselen i boligen og øke verdien når du skal selge. Men unngå store og kostbare prosjekter dersom du har et kortsiktig perspektiv. 

– Få bort strier og fiskebeinstapet, og fjern eller demp innslag av furu. Mal vegger, og ha gjerne kontrastfarger på noen av veggene. Dersom gulvet er slitt, kan det være lurt å slipe og lyslakkere det, eller legge litt penger i en 1-stavs lys eikeparkett.

Det kan også være lurt å ta en gjennomgang av det som kan skape usikkerhet hvis det ikke er i orden. Et godt eksempel er det elektriske. Å få installert automatsikringer koster 35 000 kroner, og det er veldig greit for en kjøper at den tekniske biten er på plass.

Bør du pusse opp kjøkkenet eller badet?

Dersom du ønsker å selge boligen om kort tid, bør du være forsiktig med store investeringer. Totalrenovering av bad og kjøkken får du ikke nødvendigvis igjen for ved salg.

– Et nytt bad koster gjerne 300 000 kroner, og det er ikke gitt at du får 400 000 kroner igjen for det når du skal selge. Før du investerer så mye penger i et nytt bad, bør du vite at du skal bo der i noen år. Om du har et kort tidsperspektiv kommer du langt med noen små endringer, som å skifte innredning, tipser Therese, og  legger til at dersom området er populært blant barnefamilier, kan det være lurt å sette inn et badekar. Er målgruppen unge voksne, er det bedre å sette inn dusjvegger.

Når det kommer til kjøkkenet, mener hun at et eldre kjøkken også kan ha sjarm, og det skal ikke så mye til for å gjøre det fristende for en kjøper.

– Med kjøkkenfornying, hvor du gjerne bytter profilerte eikefronter med hvite slette fronter, kan du ende opp med å bruke 10 000-20 000 kroner, istedenfor 100 000 kroner for et helt nytt kjøkken. Dersom du skal få penger igjen for det, bør du velge en rimelig løsning, enten du velger kjøkkenfornyer eller nytt kjøkken. Oppgraderer du derimot fordi du skal bo der, kan du spandere litt ekstra komfort.

Utnytt potensialet

Når du går med tanker om å selge, er det lurt å tenke på om det er uutnyttet potensiale i boligen eller på eiendommen.

– Dersom eiendommen ikke har garasje eller carport, men har mulighet for det, er det en god investering å bygge det. Har boligen et uinnredet loft, er det ofte smart å søke om å få gjort det om til oppholdsrom. Det kan være med å løfte verdien på boligen, avslutter Schütz Pettersen.

Planlegger du å pusse opp hjemme?

Da kan du søke om å øke boliglånet ditt i mobilbanken. Trenger du å låne et mindre beløp, kan et forbrukslån være løsningen. Prøv forbrukslånkalkulatoren for å finne kostnadene per måned for deg.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor