Farge
Konfirmanter

Smarte sparemåter for unge

Flere ungdommer sier de skulle ønske de hadde mer kunnskap om personlig økonomi. Mange får seg en overraskelse når de skal stå på egne bein og innser hvor trangt studentbudsjettet er. Derfor er det lurt å lære ungdommen en ting og to om sparing i tidlig alder.
Av: Sparebanken Vest

Velg riktig spareform

Skal pengene brukes i dag, om 3-4 år, eller om 10 år? Svaret på vil ha stor betydning for hvilken sparing du bør velge.

Det å ha kontanter liggende hjemme gir definitivt minst avkastning og anbefales ikke. Da er det bedre å sette pengene på en sparekonto i banken, slik at ungdommen enkelt kan holde oversikt og følge med på hvor mye som står der.

Ekspertene anbefaler BSU 

Vår varmeste anbefaling går til sparing i BSU (boligsparing for unge), slik at ungdommen får bankens beste sparerente. Alle kunder under 19 år får 300 kroner i gave fra oss når de åpner BSU-konto. Det er en god start på sparingen. Vi ser at mange sliter med å fylle opp BSU-kontoen til 300 000 kroner, som er maksbeløpet. Derfor er det smart å komme i gang tidlig med sparing i BSU.

Spar langsiktig i fond

Ved å sette pengene i fond kan du få høy avkastning, men da øker også risikoen. Derfor anbefaler vi fond, kun dersom du skal spare så lenge. Fondssparing vist seg å være langt mer lønnsomt enn banksparing over tid. I løpet av 10 år kan konfirmasjonspengene ha doblet seg dersom de står plassert i fond! Har du derimot planer om å bruke pengene om ett år eller to, kan ofte sparekonto være bedre. Da risikerer du ikke at børsene faller i verdi når du trenger pengene.

Sett tydelige mål

Det er enklere å spare dersom man sparer til noe helt konkret. Oppfordre ungdommen til å tenke gjennom hva de ønsker å spare til. Med et konkret sparemål, er det oftere lettere å opprettholde motivasjonen til å spare.

Et godt sparemål for en ungdom kan være lappen, den første ferieturen alene, egen bil, eller bolig når den tid kommer.

Gi smarte gaver

Vi vet at mange unge fremdeles ofte får kontanter i gave, men ungdommene selv bruker svært sjeldent sedler og mynt,

I stedet for å gå i minibanken å ta ut kontanter, anbefaler vi å gi et gaveinnskudd i fond eller på BSU-konto. Kontanter er tungvint både for den som gir og får gaven .

Noen vil kanskje mene at det er upersonlig å overføre penger til en konto eller et fond. Men et håndskrevet kort med en fin personlig hilsen, vil være vel så trivelig som kontanter i en konvolutt.

Kom i gang med BSU tidlig

Foreldre kan opprette BSU-konto for barnet fra det fyller 13 år. Fra 15 år kan barnet selv opprette kontoen i mobilbanken.

For å få maks utbytte av fordelene ved BSU må du spare 25.000 kr i året, i 12 år. Da når du maksgrensen for innskudd på 300.000 kroner, har fått kjempegod rente i 12 år, og fått et årlig skattefradrag på 5.000 kr. Skattefradraget forutsetter at du har skattbar inntekt i spareperioden.

Den beste gaven kan være BSU

For å utnytte fordelene av BSU-kontoen maksimalt må du spare 25 000 kroner hvert år fra fylte 21 og i 12 år fremover. Vi ser at de som klarer det, er i mindretall. De er gjerne studenter og har ikke høy nok inntekt hele perioden til å spare 25.000 kroner hvert år. Derfor anbefaler vi alle å ha BSU-kontoen klar allerede fra 15-årsalderen.

For mange vil det være en god idé å spare noen av konfirmasjonspengene i BSU. Foreldre og slektninger kan også synes det er hyggelig å gi en konfirmasjonsgave som et BSU-innskudd.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor