Farge
Gi en gave som vokser
Pengene dine kan vokse mye med langsiktig sparing i fond.

Er fond den beste gaven du kan gi til konfirmanten?

I år bør du glemme minibanker og kontanter. Årets konfirmanter er på mobil, og bruker sjelden sedler og mynt. Vil du gi en gave som varer lenge er det fond som gjelder.
Av: Sparebanken Vest

Aksjefond er en av de få gavene som kan vokse seg større og større i mange år fremover. Når pengene står i et fond over tid, kan konfirmanten sitte igjen med en stor sum til for eksempel bolig eller bil. 

Lurt å tenke langsiktig 

– Dersom jeg hadde spart 5.000 kroner av pengene jeg fikk til konfirmasjonen min i 1993 i aksjefondet Odin Norden, ville jeg hatt 23.000 kroner til å kjøpe min første leilighet tidlig på 2000-tallet, sier vår leder for sparing, Ørjan Askeland. – Hadde jeg ventet med å ta ut pengene til jeg skulle pusse opp hus i 2010, så kunne jeg solgt andelene for 56.000 kroner.

Hadde Ørjan derimot latt pengene stå i fondet helt til i dag, så ville de 5.000 kronene ha vokst til hele 107.000 kroner. En så stor avkastning vil du ikke få på en sparekonto eller med kontanter liggende i sparegrisen.

Siden Ørjan ble konfirmert har det vært store svingninger i finansmarkedene som følge av Asia-krise, dotcom-boble, finanskrise og koronavirus. Har du lang tidshorisont på sparingen, vil slike kriser bli mer enn jevnet ut av oppgangstider. Vi anbefaler alltid at penger som settes i et fond bør stå der en stund.

Enkelt å kjøpe på nett

Du kan kjøpe fond til konfirmanten raskt og enkelt på nett enten du er bestemor, onkel, nabo eller venn. Etter at du har fullført bestillingen kan du også printe ut et gavekort. Både du og konfirmanten må være kunder hos oss.

Er ikke konfirmanten kunde?  Det kan fikses på tre minutter med litt hjelp fra foreldrene. I mobilbanken kan de opprette konto til barna fra sofakroken, under Min familie.

Lære om sparing

– Med konfirmasjonsgaven får konfirmanten ofte en betydelig sum å forvalte, kanskje for første gang. Det er en fin anledning til å etablere gode sparevaner som konfirmanten kan ha glede av resten av livet, understreker Ørjan.

Slik oppsummerer han noen av fordelene med aksjefond som konfirmasjonsgave:

  • Verdistigningen blir som oftest betydelig større enn ved sparing i bank.
  • Det er større sannsynlighet for at pengene faktisk blir spart. Penger på konto er lettere å bruke.
  • Konfirmanten kan få nyttig kunnskap om finansmarkedene.
  • Det er en gave som blir lagt merke til.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor