Farge
Oslo Børs - aksjemarked ned (Colourbox)
Et urolig aksjemarked skaper usikkerhet blant fondssparere. (Foto/illustrasjon: Colourbox)

Ingen grunn til å bite negler

Sparer du i fond er det lett å bekymre seg for hva som skjer med sparepengene dine nå som aksjemarkedene svinger litt ekstra. Men er det grunn til å være nervøs? Nei, tvert i mot. Det er nettopp svingningene i markedet som gjør at du over tid får meravkastning på pengene dine.
Vestlandet - Av: Marianne Frønsdal

De siste dagene har kursene på Oslo Børs og andre internasjonale børser vist markante jo-jo-tendenser. Kraftig fall den ene dagen, etterfulgt av solid oppgang dagen etter, ny pil ned før igjen bred oppgang.

Ørjan Askeland - leder sparing og plassering i Sparebanken Vest- Vi har merket noe økt pågang fra våre fondskunder de siste dagene på jakt etter råd om hva de nå bør gjøre. Vårt svar til dem er at det er ikke noe dramatikk i kursutslagene. Som fondssparer er du en langsiktig sparer. Det er viktig å huske på når saftige avisoverskrifter med negative fortegn begynner å lyse mot deg. Da gjelder det å ha is i magen, sier leder for sparing og plassering, Ørjan Askeland i Sparebanken Vest.

- Det å ha tålmodighet og sitte i ro gjennom markedssvingninger er nemlig det som gir våre fondskunder avkastning over tid, understreker Askeland.

Askeland forteller at sparing i aksjefond er forbundet med høyere risiko enn banksparing, nettopp fordi verdien på sparemidlene vil svinge over tid. Samtidig får man som fondssparer betalt for å ta høyere risiko, og det er ekstra-avkastningen man får ved å spare i fond versus å ha pengene stående på bok.

- At aksjemarkedene kan svinge mye vet vi – sånn har det alltid vært og sånn vil det nok alltid være. Derimot viser historien at aksjemarkedet speiler og tilgjengeliggjør verdiskapningen i verden, og ved sparing i brede, langsiktige fond vil man oppnå høyere avkastning enn ved å plassere sparepengene på bankbok, sier Askeland.

Han forteller at ettersom ingen klarer å konsekvent spå når aksjemarkedet vil snu enten opp eller ned er det vanskelig å si når man bør selge eller når man bør kjøpe. Men han har et klart råd og det er at man må unngå å forsøke å «time» aksjemarkedets topper og bunner.

- Unngå å selge når du tror markedet er på topp, for så å planlegge at du skal kjøpe deg inn igjen når markedet er på bunn. Vi har altfor mange tilfeller av aksjemarkedsinvestorer som har ødelagt avkastningen sin fordi de ikke klarer å komme inn igjen i markedet på lavere nivåer og de går fra glipp av oppturene, forteller Askeland. 

En veldig god måte å spare i fond på er derfor ved å investere gradvis. Det kan gjøres ved å ha et fast månedlig trekk fra bankkonto til fondet, også kalt spareavtale. Hittil i år har antall nye spareavtaler for fond økt med over 5.000 i Sparebanken Vest.

- Fordelen med å ha en slik spareavtale er at man kjøper fondsandeler på ulike kursnivåer. Det innebærer at man i perioder med kursfall får kjøpt flere andeler, som igjen betyr bedre avkastning når markedet og kursene går opp igjen, påpeker Askeland. Han anbefaler også å selge seg ut gradvis.

Hvilke type fond bør man ha?

Fondsparing er som nevnt langsiktig sparing. Men hvor lang?

- Igjen kommer vi tilbake til risikobegrepet. Aksjefond er den fondstypen med høyest risiko, og vår anbefaling er at du bør ha en økonomisk situasjon som gjør at du kan bære svingningene, forklarer Askeland.

Ønsker du å ta litt mindre risiko er kombinasjonsfond eller rentefond meget gode alternativer.

I et kombinasjonsfond er fondet sammensatt av både renter og aksjer. Produktsammensetningen i et kombinasjonsfond bidrar til at det for fondskunder er lettere å sitte gjennom urolige perioder i børsmarkedet fordi de har en mer balansert risiko.

- Majoriteten av Sparebanken Vest sine fondskunder har plassert midlene sine i brede, vedlikeholdsfrie fondsprodukter som er eksponert mot både norsk og internasjonal økonomi, og de gjør lurt i å sitte i ro nå. Kunder som likevel uroer seg for om de har bred nok portefølje bør ta kontakt for å vurdere om de har den beste sammensetningen på porteføljen i forhold til den økonomiske situasjonen han eller hun befinner seg i, avslutter leder for sparing og plassering i Sparebanken Vest Ørjan Askeland. 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor