Farge

Hyttefolket bidrar til lokal verdiskaping

Nordmenn bør bli flinkere til å bruke feriekronene her hjemme, mener Innovasjon Norge. Norsk reiseliv opplever nedgang i inntektene fra ferierende nordmenn. Samtidig viser statistikk at nordmenn legger igjen tre ganger så mange feriekroner i utlandet som utlendinger gjør her.

Vi skjønner godt utfordringen denne ubalansen skaper for norske reiselivsbedrifter. Reiselivet er en viktig næring på Vestlandet.
I mange kommuner utgjør disse arbeidsplassene en stor del av sysselsettingen.

Vi som bor her vet hva landsdelen har å by på som feriemål.

Men bildet må nyanseres. Mange nordmenn legger igjen feriekroner andre steder her i landet enn på hotellene. For stadig flere av oss har jo egen hytte. Og hyttene betyr også mye for økonomien i mange kommuner.
Halvparten av nordmenn har tilgang til en hytte, viser en fersk rapport fra Agderforskning, som er gjengitt på nettstedet forskning.no. Og vi reiser mer på hytten enn andre nasjonaliteter. Nordmenn tilbringer mer tid på bygda enn noen gang før, tross urbaniseringen av den permanente bosettingen, fremgår det av rapporten. Mye av forklaringen ligger i økt fritid, den generelle velstandsutviklingen - og ikke minst den økte hyttebruken.

Mange mindre kommuner dobler folketallet når hyttefolket regnes inn i statistikken. En rekke kommuner har flere fritidsboliger enn boliger for fastboende. Ved å reise på hytten, tar vi hele landet i bruk. Dette svekker forestillingen om sentraliseringen av Norge, påpekes det i rapporten.

Og denne aktiviteten har naturligvis betydelige økonomiske ringvirkninger. I gjennomsnitt bygges det ca fem tusen nye hytter i året. Samtidig som det er vekst i antallet, øker størrelsen og kravet til komfort. Dette bidrar til stor lokal verdiskaping. En rapport fra Norsk Turistutvikling viser at en hytteeier i Lillehammer-området legger igjen inntil ca 114 000 kroner pr. år lokalt. Det er ingen grunn til å tro at det ikke brukes tilsvarende summer i en vestlandskommune med et godt kommersielt tilbud.

Boligavisen har i de siste utgavene intervjuet flere ordførere om betydningen av fritidsboligene. Både i Voss, Sunnhordland og Nordhordland tas hyttefolket i mot med åpne armer. Ordførerne ser hvor viktig de er for næringslivet.

I tillegg til å kunne nyte fritiden i vakre omgivelser, må følelsen av å være velkommen representere et gode for de som har, eller drømmer om, egen hytte.

Eiendomsmegler Vest har et stort utvalg å by på i alle prisklasser. Ta gjerne turen innom og se om vi kan bidra til å realisere hyttedrømmen din!


Rune Hansen
adm. direktør Eiendomsmegler Vest

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor