Farge

Gullbillett fra Sparebanken Vest

Det sa en av de ansatte i gründerbedriften Bipper at de følte de hadde fått da Sparebanken Vest trodde på ideen og investerte 1 million kroner i selskapet i 2008.

Utsagnet kom 16. september da kommunal- og regionalministeren Liv Signe Navarsete var på et uhøytidlig frokostbesøk til Bipper i Bergen. Navarsete var i Bergen i forbindelse med statsråd på Gamlehaugen på Paradis, og benyttet anledningen til å besøke Bipper og Silje Vallestad og hennes team etter at Vallestad vant Innovasjon Norges gründerpris på 1 million kroner tidligere i år.

Sparebanken Vest har engasjert seg direkte i næringsutvikling gjennom egenkapitalinvesteringer i spennende gründer- og tidligfase bedrifter. Teknologibedriften Bipper er et av flere selskaper der Sparebanken Vest har gått inn som investor. Felles for disse selskapene er at egenkapitalinvesteringene blir gjort mens det ennå er betydelig teknologisk risiko i ideutviklingen og aksjeinnskudd er eneste finansieringsmuligheten.

Krevende kapital
- Som investor må vi påse at det er balanse og harmoni mellom gründerens pågangsmot og mulige belønning for en god ide - og kapitalens avkastningskrav, sier banksjef Karstein Lien ved Kapitalmarked som er ansvarlig for bankens aksjeporteføljer. Egenkapital er krevende kapital, og en skal være tålmodig og kunne vente lenge før den blir premiert. Sparebanken Vest har anvendt noen hundre millioner i slik kapital, og banken er tålmodig som investor, men venter solid avkastning og premiering når den tid kommer, forteller Lien.

Trygghetsløsning
Bipper er en trygghetsløsning for de yngstes mobiltelefoner med en tjeneste som lar foreldre definere rammer som barna kan operere innenfor. Løsningen kontrollerer hvem barna kan kommunisere med, når på døgnet mobilen kan brukes og hvor mye mobilen kan brukes per uke. I tillegg tilbyr Bipper en trygghetsalarm som enkelt kan aktiveres av barnet selv dersom noe skulle skje. Den omfatter også en lokaliseringstjeneste.
Selskapet har også lansert Bipper bSafe som er en gratis trygghetsalarm for jenter som ønsker ekstra sikkerhet når de går alene. Med bSafe kan man enkelt alarmere utvalgte venner om at du er i trøbbel og hvor du befinner deg.

Entusiasme og pågangsmot
- Bippers idè ”tente” jeg på først og fremst på grunn av gründeren Silje Vallestads entusiasme og pågangsmot. Mine vurderinger gikk i første rekke på hennes gjennomføringsevne. Jeg har langt større sans for denne egenskapen enn fantastiske PowerPoint presentasjoner med himmelsøkende omsetningskurver som vi ofte ser, påpeker Karstein Lien.
Senere har Lien sett at produktspekteret er videreutviklet og at det er et godt økonomisk potensiale i selskapet. Derfor ga Sparebanken Vest sitt første tilsagn om medvirkning og har senere utvidet dette til nå ca 5 million kroner i investert kapital.

- I likhet med andre prosjekter har vi sett at også Bipper krever mer penger enn først antatt, og at prosjektet også krever lengre tid enn opprinnelig planlagt. Det er regelen og ikke unntaket.

Ideen kom etter eget behov
Høsten 2006 banket det på døren hjemme hos Bipper-gründeren Silje Vallestad. Datteren hennes hadde akkurat begynt i første klasse, og nå kom en klassevenninne på besøk. I hånden holdt hun sin egen første mobiltelefon, og akkurat da forstod hun at mobilalderen var nådd barneskolen.
- Jeg var ikke komfortabel med dette, for ved siden om artiklene om synkende mobilalder stod saker om problemstillinger rundt barns mobilbruk på trykk. Mobbing, sex-ting, kostbare innholdstjenester, kontakt med fremmede og forstyrret nattesøvn var bare noe av de mange temaene som ble berørt, forteller Silje Vallestad.

Men samtidig var ønsket for enkel kommunikasjon og trygghet ved enkelt å kunne kontakte hverandre sterke behov, så Vallestad ønsket å gi sin datter en egen telefon, men da en barnetilpasset en.
- Etter utallige søk etter den gode og trygge mobilløsningen for barn på nettet, ble det klart at den ikke fantes. Når produktet ikke eksisterte, ble løsningen å utvikle det selv, sier Vallestad.

Produktene er nå lansert i Norge i samarbeid med Tele2, og nå står USA for tur.

Ønsker til statsråden
Under frokosten hos Bipper fremsatte Karstein Lien ønsker til statsråden om at såkornkapital til gründerprosjekter er det et stort behov for. Kanskje er det en viktigere oppgave enn egenkapitaltilskudd i senere faser av en bedrifts liv. Såkornfond som Sarsia og Fjord Invest er helt nødvendig i fornyingen av næringslivet.

Sparebanken Vest spiller gjerne på lag med slike miljøer. Investionor er også et nyttig statlig redskap til næringsutvikling og kanskje burde eieren sett litt på Argentums formålsparagraf og omdefinert denne til å omfatte noe annen og tidligere risikotakning enn den som nå praktiseres.

Les mer om Bipper på www.bipper.no 

 

 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor