Farge

Unngå valutafellen på ferien!

- Når du bruker kort i utlandet spør mange butikker om du ønsker å betale i enten norsk eller lokal valuta. Vårt klare råd er: Velg lokal valuta, sier Anne-Grethe Øvreås, produktsjef for kort i Sparebanken Vest.

Begrunnelsen er nemlig at det i utlandet er lokalbanken eller butikkene selv som bestemmer vekslingskursen og erfaringsmessig blir den sjelden satt i din favør. Faktisk er den ofte elendig og du kan risikere å betale mye mer enn du ville gjort om du betalte i lokal valuta.

For å unngå kurstap bør du derfor alltid velge å betale i lokal valuta, for da er det kortselskapet ditt som bestemmer valutakursen, og de gir deg som regel bedre kurs enn det den lokale butikken gjør.

I praksis fungerer det slik at ved å belaste kortet med lokal valuta (for eksempel euro), får du Visa eller MasterCards (avhengig av hvilket kort du har) internasjonale kurs på oppgjørsdagen, med et valutapåslag som i de store, norske bankene ligger på 1,75 %.

Velger du imidlertid å bli belastet i norske kroner i utlandet, kan brukerstedet selv velge valutakurs. Brukerstedet i utlandet kan gi deg en svært dårlig vekslingskurs, pluss at butikken eller restauranten i tillegg kan legge på et ekstra påslag. Det finnes dessverre ingen restriksjoner som hindrer brukersteder å bestemme kursen selv, og erfaringene fra nordmenn som har reist viser at påslaget varierer mye avhengig av hvor seriøs brukerstedet er.

- Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kortbruk i utlandet. Og det er bra, for vi anbefaler også at nordmenn betaler med kredittkortet når de er på reise. Men vær alltid oppmerksom når du skal betale, for mange ikke vet er at de kan tape store beløp dersom de velger å betale i norske kroner, sier Øvreås.

Her kan du benytte vår superenkle valutakalkulator 

Hun anbefaler også å benytte kredittkortet når hoteller, bilutleiefirma eller andre krever å få reservert et større beløp på kontoen din som sikkerhet eller depositum.

- Bruker du det vanlige bankkortet, kan du oppleve at store deler av feriebudsjettet ditt står frosset til lenge etter at du har kommet hjem fra ferien, sier Øvreås.

Ønsker du å vite mer om kortvett i utlandet, trykk her

 

 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor