Farge

Overaskende «duete» sentralbank - Norges Bank nedjusterer rentebanen betydelig

Som ventet holdt Norges Bank styringsrenten uendret på 1,50 prosent og forskjøv neste renteøkning frem i tid. Som Sparebanken Vest hadde forventet legger den nye rentebanen opp til en renteøkning i slutten av 2015 eller i begynnelsen av 2016.

Det som var mer overraskende var at sentralbanksjefen, på pressekonferansen, flere ganger uttalte at det nå er større sannsynlighet for et rentekutt enn en renteøkning. Skulle utsiktene for norsk økonomi forverre seg ytterligere kommer det trolig et kutt fra Norges Bank.

Lavere renter hos våre handelspartnere, da særlig i eurosonen og Sverige, og et betydelig fall i petroleumsinvesteringsveksten i 2015 er hovedårsaken til at Norges Bank nedjusterer rentebanen. Petroleumsinvesteringene er nå ventet å falle med 10 prosent i 2015, mot en tidligere estimert vekst på 0,75 prosent. Vekstforventningene for Fastlands-Norge neste år ble likevel bare nedjustert med 0,25 prosentpoeng, til en vekst på 2,25 prosent.

Rentemøtet førte til store bevegelser i finansmarkedet. Eksempelvis gikk EURNOK fra rundt 8,17 til 8,30 mens lange renter falt 10-15 punktet i femårssegmentet.


Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor