Farge

Setter deler av avdraget på huslånet i aksjefond

Det startet med at han satte konfirmasjonspengene i aksjefond. Siden har Terje Lund (36) i Bergen spart jevnt og trutt på denne måten. Med god avkastning. Nedturen i aksjemarkedet de siste månedene bekymrer ham ikke.

Konfirmasjonspengene ble supplert med månedlig sparing i Odin-fond og i 2000 hadde pengene til Terje Lund doblet seg.
- Det utgjorde størstedelen av innskuddet til min første leilighet, forteller han.
Det var ikke noe dårlig tidspunkt å selge fondsandelene på. I 2000 kom dotcom-krakket og aksjemarkedene verden over innledet en bratt nedtur. Den varte i tre år til det snudde i 2003.

Bølger
Også i årene etterpå har aksjemarkedene gått i bølger.
- Men erfaringen viser at kursene kommer opp igjen. Det positive nå er at en kan kjøpe fondsandeler til 20 prosent lavere kurser enn for seks måneder siden. Men det er viktig å ha et langt perspektiv. Jeg ser minst ti år frem. Og en må ha is i magen. Dette er ikke noe for folk som sover dårlig om natten når markedet faller, sier han.
Han har redusert betalingen av avdrag på boliglånet og sparer tilsvarende beløp, 7.000 kroner i måneden, i aksjefond. Dels i norske og dels i utenlandske.
- Verdiene har falt de siste månedene, men totalt er jeg i pluss, sier han.

Oppgang de siste ti år
- Flere gjør som Terje Lund og setter deler av avdraget i aksjefond. Men en skal vite hva en gjør. Forutsetningen for at regnestykket skal ende i pluss, er at avkastningen i aksjefondene er større enn det en betaler i rente på lånet, sier autorisert finansiell rådgiver Tonje Wehn i Sparebanken Vest. Hun er Terje Lunds faste rådgiver i banken. I tillegg rådfører han seg med assisterende banksjef Jens Arildsen, som har sparing og plassering som arbeidsfelt.
- Trass i nedgangsårene etter krakket i 2000, finanskrisen i 2008 og nedturen i år har de ni beste aksjefondene som Sparebanken Vest tilbyr gitt en gjennomsnittlig årlig avkastning på mer enn ti prosent (pr 14.10.11) de siste ti årene, sier Jens Arildsen.
- En god måte å spare i fond på er å ha månedlig spareavtale, slik som Terje Lund. Da drar en nytte av den forventet langsiktige avkastningen. Og under nedturer får en flere andeler for beløpet en sparer, sier Jens Arildsen.

Kontakt en rådgiver
Men det er viktig å vite hva en gjør. En må være klar over at aksjefond er mer risikofylt enn for eksempel banksparing. Jo kortere tidsperspektivet er, jo høyere er risikoen.
- Ta kontakt med din rådgiver i banken hvis det er interessant å spare i aksjefond, er oppfordringen fra Tonje Wehn
- En rådgiver kan sammen med kunden lage et opplegg som passer den enkeltes økonomi, tidsperspektiv og risikovilje.

God oppfølging
- Jeg har lang erfaring med aksjefond. Det har lært med at det er viktig å ha gode rådgivere. Jeg er veldig godt fornøyd med oppfølgingen og rådene fra Sparebanken Vest, sier Terje Lund.
Det er tre barn hjemme i familien hans. De er 2,6 og 9 år. Har de også begynt å spare?
- Vi har etablert spareavtaler for dem, sier Terje. Og besteforeldre setter inn penger til dem til jul og bursdager. - På 17. mai hadde niåringen en femtilapp til overs etter at feiringen var unnagjort. ”De vil jeg spare i fond”, sa han da kvelden kom.

 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor