Farge

Gi en langsiktig gave til jul

Ikke glem å fylle opp BSU-kontoen før nyttår.

Frank BjørndalEr du under 34 år, har skattbar inntekt og sparer på en BSU-konto?
Er svaret ja og du ennå ikke har fylt opp BSU-kvoten på 20.000 kroner for 2012 bør du snu deg rundt nå.

For maks innskudd gir maks skatterabatt på årets selvangivelse på 4.000 kroner. I praksis vil altså dette si at skatteytere som sparer i BSU får igjen én krone på skatten for hver femte de setter inn.

- Å spare til bolig er viktig. Siden staten økte egenkapitalkravet ved boligkjøp til 15 % av kjøpesummen i fjor, har boligutfordringen for spesielt unge gått fra vondt til verre. Men unge har gjerne dårligere forutsetninger for å spare høye beløp. Derfor har jeg en god julegaveidé: Ønsk deg eller gi bort penger som er øremerket boligformål, sier regionbanksjef Frank Bjørndal i Sparebanken Vest.

Totalt kan man spare 150.000 kroner gjennom BSU-ordningen. Det gir 30.000 kroner i spart skatt gjennom hele spareperioden. For å få full effekt av skattefradraget må du ha tjent minst 55.600 kroner i 2012.

Regelverket sier at foreldre eller besteforeldre har anledning til å gi sine barn en avgiftsfri pengegave på 39.608 kroner tilsvarende ½ G hvert år (G er folketrygdens grunnbeløp). Får man fra begge foreldre, betyr det at hvert barn totalt kan motta 79.216 kroner uten at det verken utløser arveavgift eller spiser av fribeløpet for arv.
Dette er også en god måte å fordele ut arv til barn eller barnebarn mens man er i live for å spare fremtidig arveavgift.

- Ettersom det bare er to virkedager i romjulen i år, kan det være smart å tenke på dette før jul, for det er viktig at transaksjonene blir registrert i inneværende år, sier Bjørndal.

Andre tips for å spare skatt
Bjørndal nevner også et par andre grep man kan gjøre for å spare skatt før nyttår.

- Blant annet er gaver til frivillige organisasjoner fradragsberettiget for beløp opp til 12.000 kroner i året. Gaven må utgjøre til sammen 500 kroner. På skatteetatens internettside finner man liste over hvilke organisasjoner som dette omfatter. På samme måte kan medlemmer av fagforeninger få fradrag på skatten på inntil kroner 3.660 for betalt fagforeningskontigent, sier Bjørndal.

Videre har man krav på fradrag for tap ved salg av aksjer.

- Realisasjon av tap medfører at man kan få trukket av 28 % av tapet på skatten. Men det må være et reelt salg hvilket vil si at man kan ikke selge og kjøpe samme aksjer eller fond for nært i tid, sier Bjørndal. 

 

 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor