Farge

Færre unge tar opp boliglån

Færre unge mellom 18 og 33 år har tatt opp boliglån siden det nye, forhøyede kravet om 15 prosent egenkapital ved boligkjøp ble innført høsten 2011. Det viser tall fra Sparebanken Vest. Nedgangen er på om lag 5 prosent.

- Sammenligner vi antallet boliglån utstedt til personer i denne aldersgruppen ser vi en nedgang i de fire første månedene i 2012 sammenlignet med samme periode i 2011, sier regiondirektør Frank Bjørndal i Sparebanken Vest.

Økt krav til egenkapital
Han påpeker at det kan være mange forklaringer på nedgangen, men fremhever at det er sannsynlig at det økte egenkapitalkravet har sterk innvirkning.

- Vi vet at for mange unge blir det tøft – om enn ikke umulig – å skaffe til veie 15 prosent egenkapital med dagens boligpriser. Ta for eksempel en ungdom på 26 år i Bergen. For å kjøpe den billigste leiligheten tilgjengelig på www.finn.no i Bergen må du etter de nye egenkapitalreglene ha 130.500 kroner i egenkapital. Da får du (gitt at du er heldig og vinner budrunden) en leilighet på 17 kvadratmeter i bydel Sandviken, sier Bjørndal.

I Stavanger er tilstandene enda mer foruroligende. Der koster den rimeligste leiligheten på www.finn.no – en 19 kvadratmeter stor 1-roms leilighet på Hundvåg 1,4 millioner kroner. I Sogn og Fjordane er situasjonen noe mer overkommelig. Der koster den billigste leiligheten 501.000 kroner inkludert fellesgjeld. Det er en relativt stor leilighet på 113 kvadratmeter i Høyanger. Men fremdeles sier egenkapitalkravet at låntaker må stille over 75.000 kroner i fri egenkapital.

- Vår erfaring er at det er få, og spesielt få studenter, som klarer å spare såpass mye penger frem til de blir 26 år – hvilket er gjennomsnittsalderen for kjøp av bolig på Vestlandet hos oss. Dette synes vi er urovekkende og bidrar til å skape et ”klasseskille” hos de unge, mellom de som har jobbet og ikke studert eller de som får økonomisk hjelp hjemmefra på den ene siden, og de som studerer, starter i arbeidslivet etter endt utdanning med lite egenkapital og må klare seg selv, på den andre siden, sier han.

Start sparingen tidlig
De nye egenkapitalreglene gjør at ungdommer og foreldre må begynne å tenke annerledes - og tidligere - på boligkjøp.

- Noe av det beste foreldre kan gjøre er lære barna grunnleggende pengevett. Oppdra barna til fornuftig disponering av penger og gode sparevaner, sier Bjørndal..

Han forteller at over 50 prosent av de unge boligkjøperne i år hadde en BSU-konto. Det er en sparekonto med skattefradrag hvor sparebeløpet er øremerket boligformål for aldersgruppen 18-33 år. 4 av 10 kunder med BSU-konto har et fast sparebeløp i måneden. Sparebeløpet gjerne øker med alderen. De fleste sparer i underkant av 500 kroner i måneden.

- Vi anbefaler unge å starte tidlig med sparing – enten på en BSU-konto eller en sparekonto – eller kanskje aller helst begge deler. Ta kontakt med en bankrådgiver i dag – enten for å diskutere sparing og sparing til drømmeboligen noen år frem, eller dersom du allerede er på boligjakt og trenger veiledning og råd, sier Bjørndal.

 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor