Farge

Giske sier at en frihandelsavtale vil åpne mange dører for norsk næringsliv i Kina

Da Trond Giske talte under Vestlandskonferansen var det hans tiende vestlandstur i løpet av få måneder. Men det var Kina han snakket mest om. Han håper det ikke er lenge til en frihandelsavtale vil åpne mange dører for norsk næringsliv.

– Det er en driv og en entusiasme her på Vestlandet. Samtidig er regionen sårbar for de globale endringene. Mye av den eksportbaserte industrien kommer til å forsvinne hvis man ikke er våkne. Kina kommer til å være svært viktig både for Vestlandet og resten av Norge fremover, sa Giske.

Kina har på de siste 10 årene doblet sin økonomi, og vil i løpet av 2025 bli verdens største økonomi.

– Og utviklingen vil bare gå enda raskere. I løpet av de neste til årene vil Kinas økonomi bli dobbel så stor som den har vært de siste 50 årene, sa Giske. Det sier seg da selv at Kina vil være en økonomisk stormakt som vil påvirke Norge. For å få være en del av dette må Norge være på topp utdanningsmessig.

– Norge har i dag 12 000 studenter utenlands. Nesten ingen av dem i Asia. Og vi har kun 20 gradsstudenter i verdens raskest voksende økonomi. Vi er nødt til å se hva som skjer, og få vår ungdom og akademia til å knytte kontakter som gjør at vi får være med. Det handler om kunnskap, og å klare å utnytte den kommersielt. Samtidig må vi ikke glemme det kulturelle. Det handler om å bli bedre kjent med de voksende økonomien, og da mener jeg alt fra kultur og musikk til språk. Det nytter ikke bare å reise dit og åpne eksportkontor, sa Giske, som tror norsk næringsliv har gode forutsetninger for å møte bølgen fra de asiatiske markedene.

– Men vi må posisjonere oss. Kina og India vil ha en samlet middelklasse på over en milliard mennesker om 15 år. Dette er flere forbrukere enn i EU, USA og Russland til sammen. Hvis vi ikke klarer å finne en posisjon på dette markedet, vil vi ikke lykkes. Man må se på EU som et hjemmemarked. Kina og India er eksportmarkedene, sa Giske.

En viktig ting for norsk næringsliv vil være en frihandelsavtale med Kina. Giske håper å ha o på plass en avtale i løpet av relativt kort tid. Gjør han det, vil Norge være det første europeiske landet med en slik avtale.
– Kina har et enormt handelsoverskudd som må plasseres. Vi skal ta godt imot dem i Norge, sa næringsministeren. Og han tror Norge har gode forutsetninger for å lykkes.

Vi er verdens 116 største land i antall innbyggere, men allikevel den 22 største økonomien. Vi ligger helt i topp økonomisk ut fra innbyggertallet. Dette er et fantastisk utgangspunkt og en bekreftelse på at vi har lykkes. Samtidig er ikke dette noe statisk, men noe som vi må gjenskape hvert eneste år, sa Giske, som fremhevet den sterke vestlandske entreprenørånden som viktig for at vi skal lykkes.

– Vi skal bygge videre på kunnskapen vi har fått ved å være verdens grønneste oljeøkonomi. Her er Vestlandet absolutt ledende internasjonalt, sa Giske.

 


 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor