Farge

Vestlandet må omstille seg mer enn Norge forøvrig

-Vestlandet må forberede seg på større omstillinger i næringslivet de neste årene enn resten av landet. Forklaringen er det store innslaget av oljerelatert næringsliv og tradisjonell industri, sier professor Victor D. Norman som er en av foredragsholderne på Vestlandskonferansen, som arrangeres 18. oktober i Stavanger.

-De norske oljeaktivitetene vil falle. Den tradisjonelle industrien utsettes for stadig sterkere konkurranse fra de fremvoksende økonomiene i Asia og Sør-Amerika. Et nøkkelspørsmål er om det eksisterende næringsliv vil være nyskapende og omstillingsdyktig nok til å klare oppgaven. Et annet er om landsdelen vil fremstå som tilstrekkelig attraktiv for de høyt kvalifiserte personene det fremtidige næringslivet vil trenge, sier han.

Vestlandskonferansen med Norman og Giske
NHH-professor Victor D. Norman er foredragsholder når Vestlandets næringsmessige utfordringer står på agendaen på Vestlandskonferansen i Stavanger 18. oktober 2010. Andre foredragsholdere er nærings- og handelsminister Trond Giske, konsernsjef Jens Ulltveit-Moe og NHO-president Kristin Skogen Lund. Administrerende direktør Tore Gjedebo i Styrbjørn, Skagen-sjef Harald Espedal samt stortingsrepresentantene Ola Borten Moe og Torbjørn Røe Isaksen blir også å høre.
Programleder er Jo Nesbø. Vestlandskonferansen arrangeres av Sparebanken Vests allmennyttige virksomhet i samarbeid med Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende, Firda og Sunnmørsposten.

Kunnskapsøkonomien
Kunnskapsøkonomien har vært et mantra i mange år.
-Konkurransen fra de fremadstormende landene i Asia og Sør-Amerika skulle få de vestlige landene til å utvikle en ny, kunnskapsbasert økonomi. Det har vi ikke klart. Det er lav vekst i kunnskapsbaserte næringer og lav produktivitet for høyt utdannet arbeidskraft, sier Norman.

-For Norges vedkommende har problemene i tillegg en regional dimensjon, i og med at mye av det tradisjonelle, konkurranseutsatte næringslivet ligger langs kysten mens ny kunnskapsbasert virksomhet i stor grad er lokalisert til Oslofjord-området. Får vi ikke til omstilling i regionene utenfor Oslo, er det derfor fare for betydelige regionale ubalanser fremover, sier han.

Har vist endringskraft
Direktør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest Henning Nordgulen legger vekt på at næringslivet på Vestlandet historisk har vist stor endringskraft.
-Utfordringen nå er å utvikle og utnytte kunnskap. Norge har flere høyere utdannede personer enn noensinne, men vi har ikke vært flinke nok til å utvikle kompetansearbeidsplasser. Men det er også lyspunkt. Utviklingen offshore der Norge og Vestlandet på noen tiår er blitt verdensledende på kompliserte undervannsoperasjoner viser at det er betydelig omstillingskraft, sier Nordgulen.

Kontaktpersoner
Professor Victor D. Norman, NHH                                              951 17 159
Direktør bedriftsmarked Henning Nordgulen, Sparebanken Vest    952 65 990
Banksjef Harald Queseth, Sparebanken Vest                              926 58 900  

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor