Farge

Prisvekst i januar - men så utflating?

Boligprisene steg 4,0 prosent i januar. Fortsatt høy etterspørsel og begrenset med objekter på markedet medførte i år, som i fjor, en sterk start på boligåret. De siste tolv månedene er prisveksten 8,4 prosent.

Dette går frem av statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Finn.no, og Econ Pöyry.

Gjennomsnittlig pris for omsatte boliger i januar var kr. 2 920 000. Boligprisstatistikken for januar viser at boligprisene gikk opp for alle boligtyper.
- Prisene på eneboliger steg med 7,1 prosent fra desember, og var 8,3 prosent høyere enn i januar 2011. - Prisene på delte boliger, herunder rekkehus, steg med 4,2 prosent fra desember, og var 7,7 prosent høyere enn i januar 2011. - Prisene på leiligheter steg med 3,1 prosent fra desember, og var 8,5 prosent høyere enn i januar 2011.
Siden det var prisen på eneboliger som falt mest på slutten av fjoråret, er det heller ikke så overraskende at prisveksten var sterkest for denne boligtypen i januar.

Drammen er på pristoppen med 7 prosent prisvekst i januar. Oslo, Trondheim, Stavanger og Sandnes hadde prisvekst på 5 prosent i årets første måned. I Bergen steg prisene med 4 prosent; som landsgjennomsnittet.

Januar er en måned som normalt har en sterkere prisutvikling enn gjennomsnittsmåneden. Spørsmålet er om vi ser samme mønster som flere år tidligere; at vi også i år vil hente ut prisstigningen tidlig på året. Vi heller til den oppfatning.

Boligprisveksten er særnorsk. I mange land faller boligprisene, som følge av den finansielle uroen.

Vi har på denne plass tidligere skrevet at vi anslår prisveksten i 2012 til å bli 4 – 6 prosent. En av våre begrunnelser for at vi tror på lavere prisvekst enn i fjor er usikkerheten den europeiske finanskrisen skaper - også i Norge. Like lite som boligprisene i det lange løp kan være frikoblet fra lønns- og prisstigningen, like lite kan Norge leve upåvirket av verdensøkonomien.


Rune Hansen
adm. direktør
Eiendomsmegler Vest


Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor