Farge

Få en god start på det nye året! Rydd opp i økonomien og lag en plan for 2013!

Tall fra Sparebanken Vest viser at bare 3 av 10 kunder har fast spareavtale. Det er en tankevekker at så få synes å ha litt oppsparte midler i bakhånd dersom det skjer noe uforutsett, sier avdelingsbanksjef Britt Nyheim Mossestad i Sparebanken Vest.
Britt Mossestad

Avdelingsbanksjef Britt Mossestad
slår et slag for sparing i 2013.

- Vi ser dessverre at altfor mange lever fra lønningsdag til lønningsdag. De lukker øynene og håper vaskemaskinen eller bilen holder en måned til. Vårt råd til dette er: Spar et fast beløp per måned som kan fungere som et ekstra sikkerhetsnett dersom uhellet skulle være ute, og husk alt er bedre enn ingenting, sier Mossestad.

Hun forteller at sparing og økonomisk planlegging er viktige stikkord her. 2013 har så vidt startet, og det er en god anledning til å få overblikk over hvor pengene egentlig tar veien. Utrolig mange blir nemlig overrasket når de ser hvor mye kioskvarer, kafébesøk eller andre småutgifter blir i løpet av ett år.

- Vi anbefaler kunder å ta en grundigere økonomisk gjennomgang annet hvert år. Da får man blant annet sortert hva som er faste utgifter og hva som er variable utgifter. På den måten kan vi sammen utarbeide et husholdningsbudsjett som viser hvor stort rom det er for å spare, sier Mossestad.

Svært mange av dem som ikke sparer begrunner det med at de ikke har råd til å sette til side en liten sum månedlig.

- Det er en kortsiktig tankegang. Tenk bare på den dagen renten på boliglånet stiger. Hva gjør man da? Dagens rekordlave rente kommer neppe til å vare for evig, sier Mossestad.

Hun legger til at når Sparebanken Vest gir boliglån tar man høyde for en renteoppgang fra dagens nivå på minst fem prosentpoeng, og at banken anbefaler at man setter av halvparten av dette til sparing.

Blant dem som setter til side en fast sum hver måned, sparer flesteparten på en høyrentekonto. De øvrige plasserer pengene enten i et aksje- eller rentefond.

- Hvilken spareform som passer for den enkelte avhenger av spareformålet. Er det sparing til pensjon eller annen langsiktig sparing anbefaler vi gjerne fond. Skal pengene være lettere tilgjengelig og kunne brukes innen nær fremtid anbefaler vi tradisjonell banksparing, sier Mossestad.

Sparebanken Vest sine data viser at det kun har vært en liten tendens til økt sparing i bank på bekostning av sparing av fond siden finanskrisen i 2009.

- Svært mange av våre kunder velger å spare i form av nedbetaling av gjeld. Det er slettes ingen dum tanke, men å ha lavere gjeld hjelper deg ikke nødvendigvis så mye den dagen du står foran en ødelagt vaskemaskin og er tom for kontanter. Så vi forsøker å sette sammen en god kombinasjon av nedbetaling og sparing, sier Mossestad.

 

 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor