Farge

Taper millioner på dårlige veier

Dårlig veistandard på Vestlandet påfører saft- og syltetøyprodusenten Lerum nærmere seks millioner kroner årlig i ekstra avgifter og kostnader.

Administrerende direktør Trine Lerum Hjellhaug i Lerum AS la på Vestlandskonferansen i dag frem tall som illustrerer hvor dyrt det er å drive transportavhengig virksomhet på Vestlandet. Lerum AS har gjort målinger som viser at selskapets vogntog i gjennomsnitt bruker 1,33 liter mer drivstoff på milen på en rundtur på Vestlandet, enn på en transportetappe tur-retur Oslo.

– Det viser noen av de utfordringene vi har med veier på Vestlandet. Vi må over fjorder og fjell med vogntog som blir utsatt for stor slitasje og som bruker mye drivstoff. Våre transportkostnader utgjør 9,0 prosent av omsetningen, sier Lerum Hjellhaug.

Til sammenligning ligger de totale transportkostnadene i Europa på rundt 2,2 prosent av omsetningen.

4,6 millioner

Hadde Lerum operert fra hovedstaden, kunne det gitt en årlig brutto innsparing på 4,6 millioner kroner bare i transportavgifter til staten. Dårlige vestlandsveier krever større forbruk av drivstoff. Når Lerum tar kostnaden høyere drivstofforbruk medfører, betyr det paradoksalt nok at staten samtidig tjener mer penger gjennom dieselavgiften. Lerum Hjellhaug mener at dieselavgiften bør beregnes ut fra kilometer kjørt og ikke ut fra forbruket.

For Lerum AS beløper de årlige transportkostnader seg til 35 til 40 millioner kroner. Totalt kunne Lerum spart nærmere seks millioner kroner årlig i transportkostnader på å flytte bedriften til sentrale strøk. Det er store summer for en familieeid distriktsbedrift.

– Veiene må rustes opp. Vi må se på totalen hva som er best for alle og satse på enkelte strekninger. Det må tenkes langsiktig, med store nok bevilgninger til å gjøre veibygging gjennomtenkt og fremtidsrettet, sier Lerum Hjellhaug.

Tiende i rekken

Vestlandskonferansen i 2009 ble arrangert for tiende gang. Konferansen 1. september 2009  hadde over 220 påmeldte ledere og opinionsdannere fra næringsliv, politikk, forvaltning, forskning, utdanning, kultur og andre samfunnsfelt. Konferansen er et samarbeid mellom Sparebanken Vests allmennyttige virksomhet og mediene Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende, Firda og Sunnmørsposten.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor