Farge

Ikke spill bort pensjonen din!

Hele 6 av 10 nordmenn bruker penger på pengespill, mens bare 3 av 10 sparer til pensjonstilværelsen på egenhånd, viser en undersøkelse Norstat har gjennomført på oppdrag fra Sparebanken Vest.

 

Ørjan Askeland 

Ørjan Askeland, produktsjef i
Sparebanken Vest.

- At dobbelt så mange nordmenn bruker penger på spillotterier som på pensjonssparing er skremmende og litt dyster statistikk, spesielt når vi vet at den nye pensjonsreformen legger opp til at egen sparing til pensjon må til for å få en god økonomi som pensjonist, sier produktsjef i Sparebanken Vest Ørjan Askeland.

Nordmenn bruker i gjennomsnitt 450 kroner per måned på ulike pengespill ifølge Lotteri og Stiftelsestilsynet, eller kroner 5.400 per år. Sannsynligheten for å vinne førstepremien i for eksempel Lotto er om lag 1:5,4 millioner eller 0,00002 prosent. Sjansen for å bli pensjonist er imidlertid stor.

Grove beregninger viser at dersom en 40-åring istedenfor å bruke 450 kroner i måneden på pengespill bruker pengene på sparing til pensjon, vil denne sparingen beløpe seg til over en kvart million dersom du setter pengene i banken til 4 prosent rente og tar dem ut når du er 67 år.
Velger du derimot å ta høyere risiko kan du oppnå større avkastning. Sparing i aksjefond med tenkt snittavkastning på 9 prosent årlig gir en sluttsum når du er 67 år på nær 600.000 kroner.

- Det er alltid kjedelig å skulle forsvare det rasjonelle valget, og man ønsker ikke ta gleden fra folk, men det er et poeng at gamblingen bør komme etter at man har på plass en spareplan mot pensjonstilværelsen. Ikke ”kaste penger ut vinduet” før man er komfortabel med at det fortsatt vil være tilstrekkelig også i fremtiden, sier Askeland og henviser til undersøkelsen. Den viser at andelen som spiller pengespill øker med alderen og årlig inntekt. Samtidig viser statistikken at andelen som spiller pengespill er lavest blant de som har minst 4-årig universitets- eller høyskoleutdanning.

Flest vestlendinger som sparer til pensjon
Blant dem som sparer til pensjon er det flest Vestlendinger som sparer, tett fulgt av personer bosatt i Oslo. Men selv om Vestlendingene er flinkest til å ha en spareplan til pensjon er det også de som sparer minst i kroner og øre per måned. Folk bosatt i Nord-Norge sparer mest per måned. Samlet sett viser undersøkelsen at om lag 80 prosent av dem som sparer setter til side mer enn 450 kroner i måneden til pensjonssparing.

Videre fremkommer det i undersøkelsen at 2/3 sparer et ”rundt beløp” som er enten 500, 1000 eller 2000 kroner per måned. Menn synes å spare et noe høyere beløp per måned i snitt enn kvinner og andelen som sparer 1000 kroner eller mer øker med alderen. Andelen som i det hele tatt sparer til pensjon øker også med både alder, årsinntekt og lengden på utdanning.

- Dette vitner om at de som har vært så fremsynt at de planlegger sin egen pensjonstilværelse har et bevisst og godt forhold til det, og det er bra. For vi anbefaler regelmessig sparing. Begrunnelsen er at månedlig sparing passer godt til de fleste sin økonomiske situasjon. De færreste av oss har overflod av penger, men de fleste kan sette litt til side hver måned. På denne måten kan du bygge opp en finansformue som gir deg økt økonomisk trygghet og frihet som pensjonist, eller før, sier Askeland.

 

 

 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor