Farge

Aksjefond stadig i vinden

Aksjemarkedet når aldri toppen. Derfor er sparing i aksjefond lønnsomt over tid. Nå er det dessuten rimelig.

Ronny Vabø, produktsjef sparing/plassering i Sparebanken VestOslo Børs har falt nesten 50 prosent det seneste året og enda mer fra toppnoteringen på over 520 poeng. Likevel har nordmenn økt sine aksjefondsinvesteringer siden nyttår. Det er en positiv trend som vitner om større forståelse for aksjer og aksjemarkedet blant nordmenn, mener Ronny Vabø, produktsjef sparing i Sparebanken Vest.
– Tradisjonelt har folk flest gått inn i aksjemarkedet når det har vært dyrt. Det er gledelig å se at denne atferden er i ferd med å endres. Mye tyder på at Oslo Børs passerte bunnen i fjor vinter, men ingenting er sikkert Det kan fortsatt komme til å svinge, men det er uansett mye billigere å gå inn i markedet nå enn for et år siden, sier Vabø.


Nettotegning i aksjefond syv måneder på rad

- Norske personkunder har nå hatt positiv nettotegning i aksjefond syv måneder på rad, og samlet sett for 5,1 mrd. kroner. I ettertid kan vi fastslå at nordmenns fornyede interesse for aksjefond startet nærmest umiddelbart etter at aksjemarkedene hadde unnagjort de kraftige kursfallene i fjor høst. Jeg er imponert over mange nordmenns evne til å tenke langsiktig i tiden som har gått siden verdens børser falt markant i fjor høst. Denne perioden har vært preget av uvær og dommedagsvarsler, og der mange såkalte eksperter inntil nylig har anbefalt privatpersoner å holde seg unna aksjemarkedet, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.
- Vi tror folk vil erfare at stø kurs gjennom tegning både i gode og dårlige tider er en god måte å spare langsiktig på, og at de over tid vil få betalt for dette gjennom ekstra avkastning, sier Lasse Ruud.

Langsiktig spareavtale

- Investering i aksjefond er langsiktig sparing. For de som har sparepenger, er tiden absolutt inne for å gå inn nå, mener Ronny Vabø. – Vi anbefaler alle våre kunder å etablere en langsiktig spareavtale. Da kjøper du aksjer både når det er billig og når det er dyrt. Det er noen som stopper spareavtalene etter kursfall. Det er ikke en smart strategi. Ideelt sett burde man investere mer i aksjemarkedet etter brede kursfall, og i alle fall ikke stoppe de månedlige innbetalingene.
Historien viser at det kommer bratte fall i aksjemarkedet med jevne mellomrom. Hvorvidt disse nedturene skal benyttes til å ta gevinst er et spørsmål rådgiverne i Sparebanken Vest diskuterer grundig med kundene.

Gjeld eller aksjefond?

I disse dager er det mange som får penger igjen på skatten. Om pengene bør brukes til å betale ned gjeld eller investere i aksjefond må vurderes ut fra kundens økonomiske situasjon.
– Har du en god og solid økonomi, god likviditet og gjeld på mindre enn 60 prosent av boligens verdi, anbefaler vi aksjefond. Er lånet ditt 80 prosent av boligverdien bør du vurdere å betale ned på lånet. Det er en tommelfingerregel. Uansett bygger vi våre anbefalinger på en helhetsvurdering av kundens situasjon. Skal du i aksjemarkedet, anbefaler vi å gå bredt. Et norsk, et nordisk og et globalt fond gir god spredning og redusert risiko, sier Vabø.

Les mer om sparing og plassering her


Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor